Alder på bilstol

10.12.2020

Bilstoler er et sikkerhetsprodukt, og som de fleste sikkerhetsprodukter blir bilstolen på et tidspunkt så gammel at det er anbefalt å bytte den ut. Det er i hovedgrunn to grunner som er årsaken til at bilstoler bør byttes ut: slitasje og utvikling.

Slitasje
Bilstolen brukes ofte og mye, og ting som sand, vann, matrester, montering og demontering, bruk utenfor bilen mm vil slite på stolen. I tilegg har man tempratursvigninger, sollys, kulde, fukt mm. 

Utvikling
Teknologien går fremover, og det i ganske stor fart. Det tar flere år å utvikle en bilstol før den kommer på markedet. Det vil si at en bilstol som kom på markedet første gang for 3 år siden, er utviklet etter standarder, prinsipper og med den telnologien som var tilgjengelig for 4-5-6 år siden. 10 år frem i tid vil stolens teknologi dermed være rundt 15 år gammel. Sammenligner man med en stol som er nyutviklet om 15 år vil forskjellen være stor. 

BeSafe iZi Kid fra ca 2005 over, samme stol som selges i 2022 under. 
Av synlige forskjeller kan man påpeke nakkestøtten, skulderputene, småbarnsinnlegg (eller fravær av det) og beltemontering vs isofixmontering. 

Når bør stolen byttes?
Bilstoler bør byttes etter 10 år. Det gjelder både babystoler, bakovervendte stoler, beltestoler og baser. 

Alderen på stolen regnes fra når stolen ble kjøpt. 
Det vil si at om du kjøper en bilstol i 2022, kan den fint brukes frem til 2032. 
(Om man har arvet en stol, eller kjøpt den brukt, og ikke aner hvilket år stolen ble kjøpt, så finnes det andre metoder for å finne ut hvor gammel stolen er. Ta i så fall kontakt med oss for hjelp.) 

Det er også slik at stolen ikke blir farlig å bruke selv om den passerer 10 år. Her må man bruke sunn fornuft (ta gjerne kontakt med oss om du er usikker!). Ting å ta med i beregningen er da mengden slitasje stolen har vært utsatt for, samt den teknologiske utviklingen: var stolen ny og moderne da den ble kjøpt inn for ca 10 år siden, eller var stolen allerede da en eldre modell. 
Eksempel:
Ditt yngste barn skal over i en større bakovervendt stol, og du regner med at han kan sitte bakovervendt ca tre år til. Familien har allerede to stoler fra eldre søsken tilgjengelig. 
Stol 1 er 9 år gammel. Da denne ble kjøpt for 9 år siden var den helt ny på markedet og ansett som en svært trygg og moderne stol. Stolen selges fortsatt i butikk i dag. 
Stol 2 er 8 år gammel. Når den ble kjøpt var dette en modell som allerede hadde vært til salgs i mange år, og det er flere år siden stolen ikke lenger var å få kjøpt i butikk.  
I dette eksempelet kan det være mer aktuelt å bruke den eldste stolen, som vil være ca 12 år gammel når barnet vokser ut av den, enn den litt yngre stolen, fordi den yngre stolen har teknologi som er mange år eldre. 


Andre årsaker
Det er også andre årsaker til å kaste en bilstol, eksempler på dette kan være: ulykke, mugg, mus som har spist på bilstolen, at stolen har blitt ødelagt av andre grunner mm. Noen ting kan fikses av forhandler (ta kontakt der du kjøpte stolen), men ikke alt. Uansett, aldri bruk en stol som er ødelagt. Vi anbefaler at du minst en gang i halvåret tar bilstolen ut av bilen, tar av trekker på bilstolen, gir bilstolen en lett rengjøring og ikke minst sjekker over at bilstolen er i god stand og at ingen ting er ødelagt. 


Ta i bruk en eldre stol
Skal du ta i bruk en bilstol som har stått lagret en periode, som du har arvet eller kjøpt brukt, er det også viktig at du går over stolen som nevnt ovenfor. I tilegg er det viktig at du leser over manualen (finnes på nett om du ikke har den fysisk) og at du sjekker at alle deler følger med (f.eks skulderputer, sidekollisjonsbeskyttelse, småbarnsinnlegg, forankringsseler, støtteben, antirotasjonsbøyle mm.). Om deler mangler kan det være du kan få tak i nye deler hos forhandler, hvis ikke er dette også en grunn for å kaste bilstolen. 

Oppbevaring av bilstol
Bilstoler bør oppbevares tørt, mørkt og på jevn tempratur, f.eks. i en innendørsbod.  


Kaste bilstol
Bilstoler kastes på dynga. Dessverre er det tilfeller av at bilstoler plukkes opp av andre på dynga, og taes i bruk av dem selv eller selges videre. Derfor anbefaler vi at du:
- Tar av alle tekstiler (trekk og skulderputer kan f.eks gies bort til andre med samme stol)
- Klipper av selene
- Skriver på at stolen ikke skal brukes
- Ødelegg gjerne stolen med en øks ol. 


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org