Anbefalinger

20.06.2021

Det viktigste når du skal kjøpe en bilstol er at den passer til barnet, bilen, budsjettet og familiens behov. Det er lurt å bruke god tid på å sette seg inn i hvilke stoler/alternativer som finnes, og å prøve stolen i den bilen du skal ha den i, med det barnet som skal bruke stolen. 


Anerkjente stoler

Vi anbefaler at du alltid velger en bilstol fra en av de anerkjente bilstolprodusentene. Da er du sikker på å få en godt utprøvd, gjennomtestet og sikker stol.

De anerkjente produsentene er: 
Axkid
BeSafe
Britax
Cybex
Klippan
Maxi Cosi

Mindre kjente men fortsatt anerkjente:
Avionaut
Concord
Diono
Joie
Nuna
Recaro
Disse produsentene har ofte bare en eller noen få stoler som er aktuelle for den norske forbrukeren. 


Som sagt er det viktig å finne en stol som passer dine behov, din bil og ditt barn. At stolen kommer fra en anerkjent produsent betyr ikke allikevel at den er perfekt for deg. 

Obs: Alle produsentene har stoler som ikke er anbefalt av oss, f.eks. fordi de kan brukes fremovervendt for tidlig. Babystol

Når du skal velge babystol er det en viktig ting du må se på, og det er helningen på stolen. Det er viktig at du prøver forskjellige babystoler i din bil, og at du velger en babystol som gir mellom 40 og 45 graders helning i bilen din. Som oftest er det bare en eller to stoler som gir korrekt helning, så du har gjerne ikke så mye å velge imellom. 
Korrekt helning er viktig for barnets luftveier og sikkerhet. For lite helning kan føre til at barnet kan få problemer med å puste i bilstolen (om barnet blir sittende med haka mot brystet,) og for mye helning gir for dårlig sikkerhet.  

Finner du flere stoler som gir korrekt helning i din bil velger du den stolen du liker best. Du kan se på ting som vekten på stolen, om den passer på vogna du har kjøpt, hvilken stol du synes ser mest komfortabel ut, hvilken som har finest farge osv. 
Plassmessig tar alle babystoler omtrent akkurat den samme plassen, både i lengden og bredden. 


Stoler vi anbefaler at du vurderer:
* Avionaut Pixxel.
* BeSafe iZi Go Modular
* Britax BabySafe i-Size (denne finnes med en flex-base hvor helningen på basen kan justeres, og passer dermed i de fleste biler.)
* Cybex (mange modeller)
* Maxi Cosi Pebble Pro, Pebble Plus, Tinca, Marble, Coral, Coral 360 og Rock.

Beltemontert base
Om du har behov for en babystol med beltemontert base, enten fordi du har bil uten isofix, ønsker å bruke stolen på et sete i bilen uten isofixfester (som oftest midtsetet bak eller i forsetet) eller du skal ha tre bilstoler i baksetet og dermed ikke kan feste stolen med isofix for å få plass, så anbefaler vi stolen Cybex Aton 5 med Cybex Aton base 2. Cybex sine babystoler som passer på en beltemontert base er de babystolene vi anser som de beste av de som kan monteres med beltemontert base. 

Les mer om babystolen HER.
Les mer om helning på stolen HER. 


Bakovervendt

Blant de bakovervendte stolene er ikke lenger helningen like sensitiv. Et barn over 1 år bør ha maks 30 graders helning, og jo mindre helning des sikrere. Husk at det for barn over 6 måneder på ingen måte er farlig å sitte med haka mot brystet i bilstolen. 
Derimot er det blant disse stolene langt større variasjoner i hvilke stoler som passer forskjellige biler, barn og behov. 

Lengst rygg - Lang rygg på bilstolen gjør at barnet kan sitte bakovervendt lengre. Spesielt for barn som selv er lange i ryggen. Klippan Centruy og Klippan Opti 129 er de to stolene som har lengst rygg. På andreplass kommer Axkid One og på delt tredjeplass Axkid Minikid 1 og Britax MaxWay Plus. 

Høyest vekt - Høy vekt muliggjør også bakovervendt sikring lengst mulig. Klippan Opti 129 er den første bakovervendte stolen godkjent til 32 kg. De fleste beltemonterte bakovervendte stolene er godkjent til 25 kg, og så har du Axkid One som er godkjent til 23 kg. 

Isofix - Isofixstolene varer generelt kortere enn andre stoler, og er derfor å anse som en mellomstol. Du må alltså kjøpe en større bakovervendt bilstol når isofixstolen er utvokst. Unntaket er Axkid One, som er godkjent til 23 kg og 125 cm. 

Rotasjon - Mange ønsker en stol som kan roteres. Av de roterbare stolene anbefaler vi Nuna Norr. Denne er enkel å rotere (mange av stolene er veldig tunge å rotere) og den har en L-form som gjør at selv store barn sitter godt i denne stolen. 

Bilsyke barn - Mange av isofixstolene har en C-form på stolen, som gjør at barnet sitter med bena høyere enn rumpa. I tillegg er det ofte trangt til bena på grunn av høye sidekanter på setet som gjør det vanskelig for barnet å endre benstillingen, og disse to tingene kombinert gjør at det blir et press på barnets mage som fører til at en del barn blir bilsyke. Løsningen på dette er å kjøpe en stol som har L-form i stede for C-form, samt lavere sidekanter. Britax MaxWay Plus er en veldig god stol for bilsyke barn. Både fordi den har L-form, barnet sitter høyt og trekket er veldig enkelt å ta av for vask. Å plassere bilstolen i midsetet bak eller i forsetet (med avkoblet airbag) kan være til god hjelp. 


Reisestol/traktor
Britax TwoWay er genial som reisestol. Den er lett i vekt, og drar du selene helt ut på det slakkeste kan du bære stolen på ryggen som en sekk. Den kan monteres fremovervendt i fly, noe både SAS og Norwegian godtar (og i fly er det turbulens som er farlig, og da er ikke bakovervendt viktig, men at barnet er godt spent fast.) Dessuten er det en stol som tåler en støyt. I bilen kan den monteres bakovervendt. Vær obs på at denne stolen SKAL lene seg på seteryggen (ikke nakktestøtten) foran eller dashbordet. 
TwoWay egner seg også godt i traktorer, også her montert fremovervendt.  De mest vanlige stolene

Axkid Minikid 1
Beltemontert til 25 kg. Varer erfaringsmessig til ca 125-130 cm. 
Enkel å montere med de geniale selvstrammende forankringsselene. Tar litt plass i bilen, spesielt om den brukes til de minste som trenger mye helning. 
Nakkestøtten og selene justerer seg automatisk etter barnets høyde når du strammer internselene (genialt i bilen til bestemor hvor barnebarn av forskjellig høyde skal bruke samme bilstol, eller om du har søsken som liker å byttelåne bilstoler.) 
Supertipset er å ha et par ekstra forankringsremmer i biler stolen brukes i bare en gang i mellom (for eksempel hos besteforeldre), da det gjør monteringen mye enklere og raskere. Ekstra forankringsremmer kjøpes separat. 

Axkid Minikid 2
Akkurat samme stol som Minikid 1, men en litt annen utforming på nakkestøtten gjør at denne stolen ikke varer like lenge. Erfaringsmessig til barnet er rundt 120 cm. 
Gir ekstra støtte til de aller minste, så om du allerede har en bakovervendt stol som varer lenger til for eksempel storesøsken, og som med tiden kan arves, er denne et godt alternativ. Om det er den eneste stolen skal ha gjennom bakovervendtperioden abefales Minikid 1. 

Axkid One
Isofixmontert til 23 kg og 125 cm. Stolen har lang rygg!
I tillegg til å være den eneste isofixstolen som har en så høy godkjenning, og dermed er den eneste isofixstolen som varer ut bakovervendtperioden, er dette en på mange måter genial stol. Den har en superenkel montering og gode justeringsmuligheter i forhold til benpalss og helning. Stolen kan ta veldig liten plass i bilen om du trenger det. Ulempen med denne er den stive prisen. 

Axkid Move/Wolmax
En enklere utgave av Minikid, uten de selvstrammende forankringsselene og nakkestøtten og selene som justerer høyden automatisk. Grei stol til en rimelig penge. 

Britax MaxWay Plus 
Beltemontert til 25 kg. Varer erfaringsmessig til ca 125-130 cm.
Liten, nett og let bakovervendt bilstol. Denne passer i så og si alle biler, og av de beltemonerte stolene tar denne som oftest minst plass i bilen. Egner seg veldig godt til montering i midsetet, og i kombinasjon med andre stoler for å få utnyttet plassen i baksetet best mulig. Trekket er super enkelt å ta av, og barnet sitter høyt og godt, noe som gjør bilstolen veldig godt egnet for bilsyke barn. Vi anbefaler å kjøpe MaxWay Plus fremfor MaxWay, da MaxWay Plus har en annen utforming på nakkestøtten som gjør at denne kan brukes lenger.

Britax TwoWay
Beltemontert til 25 kg. Varer erfaringsmessig til ca 120-125 cm. 
Kan også brukes fremovervendt, noe som er kjekt i fly, traktor ol. I bil anbefales kun bakovervendt bruk. Kan være litt vrien å montere, så her er det lurt å øve seg. Vær obs på at denne stolen skal monteres mot seteryggen foran (ikke nakkestøtten) eller dashbordet. Lett i vekt og veldig solid stol, egner seg derfor godt på reise. 

Klippan Centry
Beltemontert til 25 kg. Varer erfaringsmessig til ca 125-135 cm. 
Stol med ekstremt lang rygg. Kan være litt knotete å montere, så om du synes beltemontering er vanskelig/utfordrende kan det være lurt å velge en annen stol. En stol for de som ønsker å ha barna sine bakovervendt veldig lenge. Smal stol som tar liten plass i bredden. Egner seg godt i biler med bratte seter. Veldig godt babyinnlegg som gjør at bilstolen passer godt også til mindre barn. 

Klippan Opti
Beltemontert til 32 kg og 125 cm. 
Samme stol som Centruy, men godkjent under et annet regelverk, og derfor er vektgrensen en annen og den har en høydegrense i tillegg.
"Stolene varer erfaringsmessig til" - basert på våre og deres opplevelser av stolene. Dette er altså ingen grense på når stolen ikke lenger kan brukes, men sier noe om hvor lenge stolene ofte vil passe. Husk at barn er svært forskjellige, så her vil det være tildels store individuelle forskjeller. 


Beltestol


Viktig å finne den stolen som passer


Når passer stolene fra? 


Tre på rad - enklere med bakovervendt