Bakovervendt bilstol

16.07.2021

Den bakovervendte bilstolen er en bilstol som monteres mot bilens kjøreretning. Det er den sikreste av alle bilstoler, og bør brukes så lenge som overhode mulig. 


Hvorfor bakovervendt?

Vi vet i dag at bakovervendt sikring redder liv. Vi vet at å sitte i en bakovervendt bilstol er det absolutt tryggeste. Vi vet at bakovervendt sikring er 5 ganger bedre enn fremovervendt sikring. Og vi vet at dette også gjelder større barn. Det blir nemlig aldri helt trygt å sitte fremovervendt, sjansen for alvorlige konsekvenser blir bare litt mindre når barnet blir eldre. Selv ikke den beste fremovervendte bilstol vil noen gang komme i nærheten av sikkerheten en hvilken som helst bakovervendt bilstol gir. 

Det kan ikke sies for ofte: Det sikreste du kan velge for barnet ditt er å ha barnet bakovervendt lengst mulig. 

Les mer om viktigheten av bakovervendt sikring HER.

Når kan man bytte til en bakovervendt stol?

Når du kan eller bør bytte kommer an på flere ting:
- Den bakovervendte stolen er sikrere enn babystolen for større babyer, det vil si at vi anbefaler alle å bytte til en bakovervendt bilstol før babyen er 12 måneder. For de fleste vil det passe bra å bytte når babyen er mellom 8 og 12 måneder. (Om man ikke har egen bil, skal på ferie, skal sitte på med andre ol kan man med fordel bruke babystolen også etter at barnet har blitt 12 måneder.)
- Hvilken bilstol du skal bytte til. Noen bakovervendte stoler i dag kan brukes fra barnet er nyfødt eller bare noen få måneder gammelt (husk på å få nok helning for barn under 6 måneder!), andre egner seg bedre for litt eldre babyer. Det viktige er at babyen har godt med støtte i den nye stolen, at selene kommer ut rett nedenfor skuldrene og at barnet ikke synker sammen i kroppen under bilturen. Om ikke disse punktene oppfylles bør du vente litt til med å bytte. 
- Noen babyer mistrives i babystolen. De vil gjerne opp og se, noe babystolen ikke egner seg så godt til. Da kan man bytte til en bakovervendt stol tidligere. Da er det svært viktig at man finner en bakovervendt stol som gir nok helning, slik at barnet ikke blir hengende med hodet, og at babyen får nok støtte til kroppen.

Isofix eller bilens belte?

Det finnes to måter å montere en bakovervendt bilstol på, enten i bilens isofixfester eller med bilens belter. 
Begge metodene er like sikre, så lenge bilstolen monteres korrekt. 

Fordelen med isofixmontering er at det ofte er litt enklere, slik at faren for feilbruk blir litt mindre (men også her er det rom for å gjøre feil, så les manualen godt!).
Fordelen med bilens belter er at disse stolene har en høyere maksvekt, og barnet kan dermed sitte trygt bakovervendt enda lenger!

Antirotasjonsbøyle

De isofixmonterte stolene har alle en eller annen form for antirotasjonsbøyle. Antirotasjonsbøylen skal forhindre bilstolen fra å slå inn i bakseteryggen ved en kollisjon (på samme måte som bærehåndtaket på babystolen), og har deremed en svært viktig sikkerhetsmessig oppgave. 
Mange tror at antirotasjonsbøylen er en fotstøtte for barnet, og fjerner den for å gi mer benplass - dette kan man altså IKKE gjøre. 
Antirotasjonsbøylen skal stå hardt inn mot bakseteryggen. 

Støtteben

De aller fleste bakovervendte stolene som selges i dag har et støtteben. Støttebenet skal alltid brukes. Det er viktig at støttebenet alltid peker nedover eller litt fremover (mot forsetet), aldri bakover/innover (mot baksetet). 

Kardgangtunellen og lasteluker

Om du tenker å montere bilstol i midsetet, er det viktig at du alltid sjekker bilens manual for å se om bilen tillater montering av bilstol, eller bilstol med støtteben, i midten. Om det ikke spesifikt står at dette ikke er lov, må man anta at det er ok å montere bilstol i midten. 

Kardgangtunellen er i de fleste biler ikke noe problem når det kommer til montering av bilstol i midten. I noen få biler er kardgangtunellen myk, og da skal man ikke montere bilstol med støtteben i midten. Om du lurer på om din kardgangtunell er myk kan du prøve å tråkke på den. Om den gir etter så er den myk. 

I noen biler finnes det lasteluker på gulvet foran baksetene (altså i fotbrønnen i baksetet.) Det er ikke godkjent å ha støtteben oppå disse lastelukene. Man kan enten åpne lasteluken og sette støttebenet nedi, om det er langt nok til å nå helt ned i bunnen av lasteluka, eller man kan få tak i godkjent fyllmatriale hos forhandler av bilen.

Forankringsseler

De beltemonterte bakovervendte stolene har stort sett alltid ett sett med forankringsseler som skal brukes. Forankringsselene har samme funksjon som antirotasjonsbøylen.

Forankringsselene festes i bilstolen, og i bilen. Det beste er å feste forankringsringene rundt skinnene til forsetet. Det er ofte veldig trangt, men ved hjelp av en ståltråd eller en smørkniv er det stort sett mulig å få det til. I noen biler er skinnene montert helt nede i gulvet, og da må man feste forankringsselene i forseteryggen. Ulempen med dette er at man ikke kan flytte på forsetet (hverken frem og tilbake eller justere helningen på seteryggen.) 


Forankringsringer

Forankringsringer er et sett med festepunkter man kan montere i bilen. Har man litt peiling på bil kan man gjøre det selv og hvis man ikke har peiling på bil kan man få verkstedet til å gjøre dette. 
Forankringsringene festes i skinnene til forsetet, også fester man forankringselene direkte i disse. Anbefales! 

Top tether

Top tether er mindre kjent her i Norge, da de fleste stoler på det norske markedet ikke brukes top tether. Men det finnes noen få stoler som selges også her som har denne løsningen. 
Det viktigste å huske på er at om man kjøper en stol med top tether så SKAL denne brukes. 
Top tether-remmen skal festes i dedikerte top tether forankringspunkter som finnes i de aller fleste av dagens biler. 

Rotasjonsstoler

Bilstoler som kan roteres er blitt veldig populære. Poenget med disse er at du kan rotere stolen, med eller uten barn i, slik at det blir enklere å ta barnet inn og ut av bilen. 

Ulempen med disse stolene, som med de fleste isofixstolene, er at disse ikke varer ut bakovervendtperioden. Kjøper du en rotasjonsstol må du dermed kjøpe en større bakovervendt stol når denne er utvokst. 

Tre på rad

Det er plass til tre bakovervendte stoler i de aller fleste biler. Det handler bare om å finne de riktige stolene. 
Skal du ha tre bilstoler ved siden av hverandre kan du, ved mindre du har tre separate bilseter, glemme å kjøpe en stol med isofixmontering. 

Les mer om folkets erfaringer med tre på rad HER

Best i test

Mange er oppatt av å kjøpe en bilstol som er best i test. 
Så lenge du kjøper en bilstol fra en av de anerkjente biltolprodusentene får du uansett en svært sikker bilstol. Det viktige er å finne en stol som passer under disse punktene: 
- Den eller de stolene som gjør at du velger å ha barna dine bakovervendt lengst mulig. Dette er det absolutt viktigste du gjør for ditt barns sikkerhet. 
- Bilstolen passer i bilen.
- Bilstolen passer barnet. 
- Bilstolen passer familiens behov. 

Les mer om "best i test" HER.

Benplass

Det viktigste først: Bakovervendte barn skades ikke på noen måte av å sitte trangt med bena, hverken over tid eller i en ulykke. (Fremovervendte barn får derimot ofte skader på bena i en ulykke.)
For de fleste barn er det på ingen måte ubehagelig å sitte trangt med bena. 

Vi ser dog at en del stoler, spesielt isofixstoler som er litt dype, både har en litt tilbakelent sittestilling og har høye kanter på siden av stolen, som gjør at barnet blir sittende med bena veldig knøvlet, og det ser trangt ut. 
Problemet med dette er to ting: 
- Foreldrene synes det ser trangt ut og tror at fremovervendt bilstol er løsningen. 
- Barna får mye press på magen sin og kan bli kvalme/bilsyke, og da tenker foreldrene at fremovervendt bilstol er løsningen. 

Løsning er derimot en annen bakovervendt bilstol. Det finnes mange bilstoler som gjør at barnet kan sitte komfortabelt, selv uten benplass. Her må man altså bare prøve seg frem og gjerne spørre om råd. 
Husk: uansett hvilken benstilling barnet måtte finne på, så er det alltid trygt så lenge barnet sitter bakovervendt. 

Tips: Ta av skoene i bilen, så slipper du skitten bil og barnet kan enklere flytte rundt på bena. 

Hvordan skal barnet sitte i stolen

I motsetning til i babystolen hvor barnet skal ligge så langt frem mot skrittstroppen som mulig, skal barn i den bakovervendte stolen sitte mest mulig oppreist, og med rumpa godt tilbake mot seteryggen - som om man sitter på en stol. 

Selene skal komme ut rett nedenfor skuldrene, og nakkestøtten skal dekke det meste av hodet. For høy sele og nakkestøtte er svært vanlig, så vær obs på dette. 

Det er viktig at man strammer selene godt, også over hofter/lår, og at man passer på at selene aldri er vridd. 

Henge med hodet

For barn som har god hodekontroll, altså at barnet klarer å løfte opp hodet sitt selv om barnet blir hegnende med hodet, er det ikke farlig og sjeldent ubehagelig å henge med hodet. I en kollisjon vil barnets hode bli presset på plass inn mot seteryggen i den bakovervendte stolen, og barnet er dermed godt beskyttet. 

Det er dog viktig at det kun er hodet som henger. Om skuldrene/overkroppen også henger er det et tegn på at noe er galt i forhold til seler, nakkestøtte eller at setet ikke passer til barnet.

Hva må du tenke på når du kjøper en stol

- Barn
- Bil
- Budsjett
- Behov
- Bakovervendt

For det første bør man ta sikte på at barnet skal sitte bakovervendt til minst skolealder, gjerne til barnet er 7-8 år. 
Det betyr at det er mange stoler på dagens marked som ikke varer ut bakovervendtperiodeen (selv om både stolene og mange ansatte i butikker rundt omkring vil påstå det.)
Det er ikke noe galt i å kjøpe en stol som varer kortere, man må da bare være klar over at man må bytte ut stolen med en større bakovervendt stol om noen år (har man planer om småsøsken kan dette være en god løsning f.eks).

Det er alltid viktig å sjekke bilens manual når man skal kjøpe bilstol. Som nevnt over har en del biler lasteluker som må fylles med godkjent materiale for å kunne ha støtteben på, og i noen biler er det ikke godkjent å montere bilstol i midtsetet. 
(Bilens manual har ofte noen forslag til bilstoler man kan bruke, men dette er bare forslag!)

Bilstoler kommer i alle prisklasser. Så lenge du velger en stol fra en anerkjent produsent og stolen passer for deg og familien spiller ikke prisen noen rolle for sikkerheten stolen tilbyr. Med andre ord: en dyr stol er ikke nødvendigvis en sikrere stol. 
Er budsjettet trangt er det også lurt å tenke langsiktig. De beltemonterte stolene til 25 kg er ofte billigere enn de isofixmonterte stolene til 18 kg. 
Det man ofte betaler for er fancy funksjoner som støtteben med lyd, rotasjonsfunksjon, flere fargevalg osv. Dette er ting som egentlig ikke har noe med sikkerheten å gjøre, og derfor ikke nødvendig for at en bilstol skal være trygg. 

Når du er i butikken og ser på bilstoler er det lurt å teste bilstolen i den aktuelle bilen, og med barnet i. På den måten ser du om bilstolen passer bilen (ikke alle bilstoler og biler er en god match), og du ser om barnet sitter fint i bilstolen. 

"Den sikreste stolen er den som gjør at du velger å ha barnet ditt bakovervendt lengst mulig!"

Bil-listen

De fleste bilstoler har en såkalt bil-liste, som du finner på hjemmesiden til bilstolprodusenten. Denne listen er kun veiledende. Selv om bilen din står på listen må du alltid prøve bilstolen i bilen selv og se om du synes stolen passer for din families behov, og at du får til en solid montering. 
Om bilen din ikke står på listen kan det være at bilstolprodusenten bare ikke har fått prøvd bilstolen i denne bilen. Det kan også være at det av forskjellige grunner viser seg at bilstolen ikke kan brukes i bilen. Dette står i så fall i bilens manual (som f.eks. lasteluker i gulvet.) I noen tilfeller vil det finnes løsninger slik at bilstolen allikevel kan brukes. 

Helning

Les om helning på bilstolen HER.

For barn som enda ikke har hodekontroll er det svært viktig at du får nok helning på den bakovervendte stolen. Dette gjelder da babyer som egentlig skulle sittet i en babystol, men som man av forskjellige grunner velger å flytte over i en bakovervendt stol. Noen stoler gir nok helning, andre ikke. Dette må du måle før du kjøper stolen. 
Babyer som enda ikke har hodekontroll kan trenge så mye som 40-45 graders helning. Men noen klarer seg med litt mindre.

For barn som bytter til den bakovervendte stolen når de er nærmere 1 år kan rundt 30-35 grader helning være fint. For barn over 1 år er anbefalingen maks 30 graders helning. 
Jo mindre helning des sikrere sitter barnet. Jo mindre helning des bedre plass i forsetet. Lite helning er altså bare fint, og mange barn klarer seg med - og trives best med - mellom 15 og 20 graders helning. 
Jo yngre barnet er jo oftere må man justere helningen.
En baby på 8 mnd har behov for mer helning enn en på 12 mnd. Og en på 12 mnd har behov for litt mer helning enn en på 2 år. Mens en 2 åring og en 6 åring fint kan ha samme helning. 

Når man skal kjøpe en bakovervendt stol til barn med hodekontroll, er det mindre viktig å måle helningen, og det er mindre viktig nøyaktig hva helningen er. 
Det kan dog allikevel være greit å sjekke at man ikke får alt for mye helning, og at man får lite nok helning til at barnet sitter komfortabelt og sikkert når barnet blir større. 

Tid for fremovervendt bilstol

Sist men ikke minst: når bytter man til den fremovervendte beltestolen? 

En undersøkelse gjort i Sverige, hvor man over en 10-års periode (2001-2011) undersøkte alle bilulykker, viste at barn først sitter sikkert nok i en beltestol når de er rundt 7-8 år gamle. Med andre ord: bruk den bakovervendte stolen til den er helt utvokst. Og da snakker vi om en bakovervendt stol til minst 25 kg. Jo lenger du kan vente med å ha barnet fremovervendt des sikrere for barnet.

En beltestol gir en vesentlig dårligere sikkerhet for barnet enn en bakoverendt stol. I tillegg er faren for feilbruk mye større og det er mye ansvar å legge på barnet (barnet må selv klare å sitte korrekt gjennom hele bilturen, hver eneste biltur.)

Les mer om beltestolen og hva du må tenke på når du skal kjøpe den HER

Husk: det er lurt å øve på å sitte i beltestol før man må bruke beltestolen på fulltid. Å sitte i beltestolen er som sagt et stort ansvar på barnet, og det krever at man som forelder følger opp og lærer barnet hvordan beltestolen skal brukes. I starten er det lurt å bare bruke beltestolen på korte turer i nabolaget. Så kan man utvide bruken etter hvert som man ser at barnet faktisk mestrer å sitte korrekt i beltestolen gjennom hele bilturen.



Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org