Bilsikring på ferie! *

05.11.2018

 GLADNYHET
Dyrebarlast har i lengre tid vært i dialog med SAS for å endre deres retningslinjer for bruk av bilstol på fly. Retningslinjene deres har til nå sagt at bilstol kun kan brukes for barn under to år.
Fra 1.12.2018 kommer de til å tillate bruk av bilstol også for barn over to år!
Vi er superglade for denne positive endringer, og ser frem til at den trer i kraft!


Selv om riktig sikring av både barn og voksne er like viktig på ferie som ellers i året, er det mange som velger litt enklere løsninger når de er på ferie. Spesielt ved utenlandsreiser, som jo ofte går til land med en helt annet trafikkultur og skadestatistikk enn vi har her hjemme.

Om det er ubetenksomhet, fordi «alle andre gjør det» eller fordi det er mer praktisk varier, men i en ulykke vil utfallet bli fatalt uansett grunn. Så her kommer noen gode råd og tips for sikring av barn på reise.

Loven for bilsikring er i utgangspunktet den samme i hele Europa:
Barn skal sitte bakovervendt til 9 kg/15 måneder.
Beltestol er først tillatt fra 15 kg.
Barn skal sikres i stol til 135 cm.
Men husk at dette bare er loven, og den sier absolutt ikke noe om hva som faktisk er trygt og sikkert for barnet.
En del får høre fra spesielt taxier i utlandet, at loven ikke gjelder for dem, til og med at det er ulovlig å ha barna bakovervendt. Dette stemmer altså ikke (i alle fall ikke i Europa.)

                                                         Britax Twoway i fly 

Leiebil
I Norge har man et ganske OK utvalg av bilstoler i leiebiler. Men man bør være på vakt, og spørre ut leiebilselskapet på forhånd om hvilke stoler de har. Få detaljer. At de lover et bakovervendt sete betyr ikke nødvendigvis at du får et bakovervendt sete når du henter bilen.
I utlandet er det verre. Der er det ofte fremovervendt, eller gjerne bare en pute. Om barnet lovlig kan sitte i stolen, eller om stolen er av god nok standard til å i det hele tatt kunne sikre et barn er av mindre betydning for de som leier ut bilene og stolene.
Det beste rådet her er å ta med stol hjemmenifra. Da er man sikret å få en stol som holder bra nok standard for barnet ditt.
Om man absolutt vil leie stol, så be om å få detaljert informasjon om stolen og gjerne også bilde. Dog har en del allikvel opplevd å ikke få den stolen de har blitt lovet når de har kommet frem, så vær obs på at slike forhåndsregler dessverre ikke er noen garanti.
Leiebil med medbrakte stoler er ofte det beste alternativet på ferie med tanke på barnets sikkerhet.


Taxi
Enda verre enn leiebil. Ta med egen bilstol, både i Norge og i utlandet.
Buss
I en del busser finnes det i dag bakovervendte bilstoler, enten innebygd i bussen eller ferdig montert. Noen har også beltestoler/puter tilgjengelig.
Barn bør sikres i bilstol i buss på samme måte som i bil. Er ikke dette mulig bør man unngå å kjøre buss.
Selv om det ikke er så mange bussulykker, heldigvis, så forekommer ulykker med buss jevnt og trutt, både i Norge og i utlandet, og riktig sikring er minst like viktig her som i bil.
Husk at å la barnet sitte i vogn på bussen ikke er et sikkert alternativ.

Busstransfer (charterferie)
Obs obs!
De fleste reiseselskaper operer med at så lenge barnet er under to år og ikke har eget sete på flyet, har barnet heller ikke eget sete på bussen og er forventet å sitte på fanget ditt. Det betyr at selv om du har med bilstol kan du bli nektet å ha barnet i bilstolen på bussturen.

Fly
Mange tenker at det ikke er noen vits i å sikre barna noe ekstra i fly, da man jo uansett ikke vil overleve en flystyrt. Det de fleste ikke tenker på er at det er flere andre situasjoner som kan oppstå under en flytur, som kan være farlig både for barn og voksne, og turbulens er den vanligste av dem. Med jevne mellomrom kommer det ut i media at personer har blitt skadet i turbulens på fly, og ofte kommer det ikke ut, men kanskje hører man historiene allikevel. En mor fortalte meg en gang om en flytur i nord-norge, hvor barnet hennes satt ganske godt sikret i en bæresele. De kom ut for kraftig turbulens, og babyen ble sugd ut av bæreselen og kræsjet hodet i taket. Det ble såpass alvorlig at de ble fulgt opp med sykehuskontroller i et år etterpå i frykt for hjerneskade hos barnet.
Hverken flyets topunktssele eller en bæresele vil klare å holde et lite barn på plass i en slik situasjon, og heller ikke du som forelder. Det eneste sikre alternativet er en bilstol man monterer i flysetet og spenner barnet fast i. EASA (European Aviation Safety Agency) anbefaler at barn sikres i bilstol på flyturen til de er minimum 7 år gamle.

Selv med EASAs retningslinjer er det dog ingen overordnede regler som flyselskapene må forholde seg til når det gjelder bruk av bilstol på fly. Derfor varierer det fra selskap til selskap hvilke retningslinjer de har.
Det finnes ingen felles godkjenning for bilstoler som kan brukes på fly. Man har allikevel en sertifisering, kalt TÜV, som kan si at bilstolen er godkjent for fly. Noen flyselskaper ønsker at bilstolen skal være TÜV godkjent for å få bruke stolen på flyet, andre ikke. Dessverre er det få bakovervendte bilstoler som har fått TÜV godkjenning hittil.
SAS og Norwegian har ingen krav om TÜV godkjenning på sine flygninger.
Et siste alternativ på fly, om man ikke trenger bilstol på destinasjonen, er CARES. CARES er en sele man fester rundt flysetet og i flyets belte, slik at barnet sitte i en firepunktssele. Dette gir bedre sikkerhet for barnet enn bare topunktssele. Dessverre kan CARESselen bare brukes til barn under 100 cm


                     Retningslinjer SAS (gyldig fra 1.12.2018)

  1. Babystolen kan monteres fremovervendt eller bakovervendt.
  2. Foreldrene har ansvar for monteringen av stolen, men om det er feil eller mangler på stolen kan du bli nektet å bruke den. 
  3. Ved evakuering SKAL bilstolen stå igjen.
  4. Barnestol (ikke babystol) SKAL monteres fremovervendt.
  5. Beltestol er ikke lov. 

Hvilke stoler egner seg på reise?
Babystolen er ofte den enkleste stolen å ta med, og de fleste babystoler kan brukes overraskende lenge. Dra barnets rumpe helt inntil skrittstroppen, så kan stolen brukes så lenge barnets hodet ikke når over babystolens bakre kant/toppen av ryggen. De fleste babystoler har en vektgrense på 13 kg, men det finnes noen unntak.
Det kan være veldig lurt å ta vare på babystolen etter at barnet har tatt i bruk sin bakovervendte stol, nettopp for å bruke den på reise.
Til barn som er for store til babystolen er Britax TwoWay for de fleste det beste alternativet. Denne stolen er utrolig lett i vekt, passer til store barn og passer i flysetet. Vær obs på at stolen må monteres mot dashbordet eller seteryggen forran i bilen (den skal IKKE monteres mot nakkestøtten.) Husk at å sikre barna bakovervendt er minst like viktig på ferie. Ofte kan det være fristende å ta med en pute til barnet i steden for en bakovervendt bilstol, men barn blir ofte slitne på reise, og trenger å sove. Det er ikke forenelig med pute.

For barn som er for store til Britax TwoWay, og MINIMUM 6 år gamle, er Trunki BoostApak et bra alternativ. Dette er en pute barnet kan sitte på, og som gjør at barnet kommer veldig høyt opp. Den har også mulighet for å gi føring på skulderbeltet om det skulle være nødvendig.
BoostApak er i tillegg en sekk barnet kan bære på ryggen sin, og hvor man kan oppbevare litt av barnets bagasje.
På fly er Britax TwoWay et veldig godt alternativ. Ofte får man høre at TwoWay er for bred, da yttermålene på stolen er bredere enn flyets sete, men TwoWay er smal i den nedre delen av setet, og går derfor fint mellom armlenene i de aller fleste fly. (Har ikke hørt om noen tilfeller hvor det ikke har gått, men flysetene er forskjellig, så noen garanti for at det alltid vil fungere kan jeg ikke gi.)
Britax TwoWay monteres fremovervedt på flyet, på samme måte som man monterer den fremovervendt i bilen.
Britax MaxWay og HiWay egner seg også på fly, men disse må monteres bakovervendt, og man må bruke forankringsseler og støttebenet.
Axkid Minikid har også vært med på noen flyturer. Det passer i flysetet, men det er et tungt sete og sånn sett ikke det mest praktiske å ha med seg.
Isofixstoler kan ikke brukes på fly, og bør heller ikke sendes som bagasje da de har mange deler som kan gå i stykker. Det er kjedelig å stå på flyplassen med et ødelagt bilsete.
Det setet som egner seg best til å sende som bagasje på flyet er Britax TwoWay. Dette er et svært solid sete med få deler som kan bli ødelagt.
Mange tenker at bæresele er et godt alternativ på reise, både i flyet, i taxi, på buss ovs. En bæresele vil IKKE klare å beskytte barnet i en ulykke, og kan i værste fall gjøre barnets skader værre.
Transport av bilstolen
Det finnes flere varianter av sekker hvor man kan bære bilstolen på ryggen. Dette er en lur måte å få med seg bilstolen på. Vær obs på at disse sekkene har lite polstring, og ikke vil være nok til å beskytte en bilstol som blir sendt som bagasje på flyet.
På en del bilstoler kan man løsne internselene i stolen, dra selene ut på baksiden av setet og bære setet på ryggen som en sekk ved hjelp av internselene. Dette fungerer godt på TwoWay.
Babystoler kan ofte legges under vogna eller henges i krokene til stelleveska på vognas styre.
OBS OBS: Bilstol kan ikke legges i PramPack sammen med vogn. Da gjelder ikke forsikringa på vogna, og mange flyselskaper vil be deg om å ta ut bilstolen før du får sende PramPacken av gårde.  

Valg av reisemål
Det er lurt å tenke igjennom hvor man ønsker å reise hen når man skal reise med små barn.
For å gjøre det enklest for seg selv, er det lurt å velge en destinasjon hvor man har alt man trenger i gåavstand fra der man velger å bo.
Et hotellresort hvor man ikke engang trenger å dra utenfor hotellets område kan også være et veldig bra alterantiv.
Om man velger å dra på charterferie kan det være lurt å velge egen transport (leiebil) fremfor charterselskapets busser.


Liste over TUV-godkjente stoler i linken nedenfor. 
(Obs: Britax Twoway og andre nevnte stoler står ikke på listen, men de passer i flysetet og oppfyller kravene. De har bare ikke tatt seg råd til den ekstra godkjenningen. )


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org