Å finne riktig beltestol:

02.11.2018

En beltestol har som oppgave å føre beltet riktig på barnets kropp. 
Er ikke barnet stort nok, eller har riktig stol til bilen vil ikke beltestolen eller bilens belte beskytte barnet på riktig måte. 
Feilbruk av beltestol sees ofte, og kan gi fatale følger i en eventuell kollisjon.

Beltestoler idag finnes i 2 kategorier fra 15kg (Ece/r44) eller 100cm (R129/I-size), men anbefales ikke før minimum 5år, 110cm og 18kg. 

Hvordan vet man at barnet passer stolen?

1. Diagonalbeltet/Nakkestøtte
Diagonalbeltet skal ligge midt på skulderen til barnet eller inntil halsen.
Nakkestøtten skal stilles til ca to fingre (på langs) over skulderen.

2. Hoftebeltet
Hoftebeltet skal ligge rett på lårene til barnet, ikke opp mot magen eller på hoftekammen som til oss voksne, men lavere. 
Noen stoler har horn som skal føre beltet korrekt, men her må det prøves med både barn og bil for å se til at det ligger lavt nok.
Besafe og Britax har stoler med et fjerde punkt som kan forhindre at beltet kommer for høyt, men de passer best fra ca 125cm.

3. Sittedybde
Dybden i beltestoler varierer stort! Her må man gjerne prøve barnet i flere stoler før man finner den som passer.
Kneskålen skal rekke utenfor stolen kant, om barnet er for kort vil hen ikke få ryggen helt inntil stolryggen som kan føre til underglidning i en eventuell kollisjon da beltet vil komme for høyt på magen. Det er heller ikke behagelig å skli frem hele tiden.
Det finnes stoler der man kan justere sittedybden f.ex Joie Duallo og Britax KID III M.


Passer stolen bilen?

1. Står stolen korrekt i bilen?

Det første man bør gjøre er å sjekke om ryggen på stolen passer seteryggen i bilen, i noen biler behøver man å fjerne nakkestøtten på selve seteryggen for å få til det.
Monter å se om den står korrekt på setet, at ryggen går i ett med seteryggen (her må du høyne/og senke nakkestøtten slik at du ser den kan passe over lengre tid) og om du har en stol med isofix må du se til at den har kontakt med setet og ikke får såkalt floating. 

2. Glir beltet greit når barnet rører på seg?
Barn i beltestol skal sitte stille og rolig under kjøring, men vi alle vet at barn er barn og de vil røre på seg iløpet av en kjøretur. 
Derfor er det svært viktig å se til at beltet glir lett tilbake om barnet beveger seg, det skal gli like lett tilbake som ut, gjør det ikke det kan man teste en annen plass i bilen eventuelt bør man se etter en annen stol.

3. Steng av airbag!
Skal barnet sitte frem bør man stenge av airbag og dra sete så langt bak det går slik at hen sitter lengst unna dashbordet. Det finnes noen unntak i nyere biler, der airbagen kan være på fordi den ikke er like kraftig, men dette skal stå forklart i bilens manual. 
Så som hovedregel skal man stenge av airbagen om manualen ikke sier noe annet!

4 . Avstand til setet foran?
Ved en kollisjon vil både hode, bein og armer bli kastet fremover, derfor anbefales det å ha en sikkerhetsavstand på minimum 55cm til setet foran for å forhindre unødvendige skader. Jo mer avstand, jo bedre! Men de som sitter foran må også ha plass, så minimum 55cm er en fin huskeregel.