FAQ

04.06.2019

Her har vi samlet noen av de spørsmålene vi ofte får høre. Om du ikke finner svar på det du lurer på her anbefaler vi deg å ta kontakt med oss direkte. 

Hvilken bilstol passer i min bil?

Dette er vanskelig å svare på, da alle biler er forskjellig. Selv innenfor samme årsmodell av samme bilmodell kan det være forskjeller som gjør at det er vanskelig å si at en bilstol passer bedre enn en annen. Derfor kan det og være vanskelig å få råd av venner og bekjente om hvilken bilstol man skal ta i bruk.

Det er også stor forskjell på bilstolene. Både babystol og beltestol er det kjempe viktig at man prøver i bilen før kjøp. Bakovervendte stoler som monteres med isofix bør også prøves. Blant de bakovervendte stolene som monteres med belte er det derimot flere stoler som er ganske universelle og vil passe i de aller fleste biler.

I tillegg har vi forskjellige behov. Noen har stor bil, noen har liten bil. Noen har lange voksne, andre har korte voksne. Noen har ett barn som skal ha plass i bilen, andre har fire.

Om stolen passer i din bil handler om flere ting. Blant annet å få riktig helning på stolen, noe som er svært viktig. Det handler også om å finne en stol som står godt i bilen slik at du får til en solid montering. På beltestoler handler det også om en del krav stolen må oppfylle.

Ta kontakt med oss om du ønsker nærmere råd om hvilke stol du skal prøve i din bil.

Hvilken babystol skal jeg velge?

Det finnes mange gode babystoler på markedet.

Det aller viktigste når du skal velge babystol er å finne en babystol som får korrekt helning i din bil. *Les mer om korrekt helning her.* Mange babystoler blir for bratte i bilen, og det kan i værste fall være farlig for en liten baby.

Les mer om valg av babystol *HER*

Når må jeg bytte fra babystol til bakovervendt stol?
Vi anbefaler at du bytter fra babystol til bakovervendt når barnet er mellom åtte og tolv måneder. Akkurat når du skal bytte kommer an på hvor sterk babyen er i kroppen og hvilken bilstol du skal bytte til.
Husk at den bakovervendte stolen i utgangspunktet er sikrere enn babystolen, så det er ingen grunn til å bruke babystolen så lenge som mulig.
Noen babyer mistrives i babystolen, og da kan det være behov for å bytte stol tidligere. Det er da viktig at man velger en bakovervendt stol som egner seg for små babyer.  

Jeg skal kjøpe ny bilstol, hvilken test skal jeg se på?
Vi anbefaler at du ser på den svenske Plus-testen. Les mer om PLus-testen HER.

Er Doona en god babystol?
Doona har gjort det middels bra i kollisjonstest. Med tanke på at alle andre babystoler gjør det veldig bra i kollisjonstest i dag er dette litt bekymringsverdig. Generelt er vi ikke glad i slike kombinasjonsprodukter, da det gjerne går utover sikkerheten.
Doona har også en tendens til å bli veldig bratt i bilen, så vær obs på dette om du vurderer stolen.
Den er tung å bære og babyer skal uansett sitte så lite som mulig i babystol utenfor bilen.  

babystol med beltemontert base

Hvor lenge kan babyen sitte i babystolen i strekk?
For ryggen sin del er det ingen begrensning på hvor lenge babyen kan sitte i babystolen.
Derimot er det en del tester som tyder på at det er uheldig for babyens oksygenopptak at babyen sitter for lenge i bilstolen av gangen, og jo yngre babyen er jo verre er det. De strengeste anbefalingene sier at nyfødte babyer bør sitte i babystolen maks 30 minutter av gangen, og at barn helt opp til to års alder ikke bør sitte i bilstolen i mer enn to timer av gangen.
Pausen fra bilstolen trenger ikke være mer enn et par minutter før man kan begynne på en ny etappe. 

Hvor stramme skal selene i bilstolen være?
Selene skal være så stramme at du skal kunne holde bilstolen opp ned uten redsel for at barnet vil skli ut. Husk å alltid unngå krøll på selene. 

Hvilken bakovervendt stol skal jeg velge?

Vi får ofte spørsmål om hvilken bakovervendt bilstol som er sikrest, og pleier da å svare at den sikreste bilstolen er den bilstolen som gjør at du velger å ha barnet ditt bakovervendt så lenge som overhode mulig. Bakovervendt er overlegent sikkerhetsmessig, så det handler om å finne en løsning som muliggjør bakovervendt sikring så lenge som mulig.

Det finnes alltid noen bakovervendte stoler som varer lengre bakovervendt enn andre. Pr 2020 er de tre stolene som kan brukes lengst bakovervendt disse tre: Axkid ONE, Britax MaxWay Plus og Klippan Century. Vi anbefaler derfor at alle barn sitter i en av disse stolene til den er utvokst.

Om du velger en av disse stolene rett etter babystolen, eller velger en annen stol som en mellomstol er smak og behag. Noen har ønske om en stol med rotasjonsfunksjon først. For andre kan plassen være kritisk, og en del av stolene med lengst rygg kan ta litt ekstra plass når de må monteres med mye helning til et barn på 8-12 måneder. Her må man altså bare velge selv hva man ønsker.

Det viktige også her er å velge en stol som passer i bilen og å prøve stolen i bilen med barnet i, for å se om det ser bra ut.

Velger du en bakovervendt stol montert med isofix er det spesielt viktig å sjekke at stolen får korrekt helning, og tenke på hva helningen bør være om to år også. *les mer om korrekt helning her*

Husk at på bilstoler med isofix skal ALLTID antirotasjonsbøylen være på.

Er beltemontert like sikkert som isofix?

Ja, så lenge stolen er korrekt montert spiller det ingen rolle om den er montert med isofix eller bilens belte.

Hvilken beltestol skal jeg velge? **** (Er barnet mitt klar for beltestol)

Beltestoler er kjempe viktig å prøve i bilen, da det er store forskjeller på hvilken beltestol som passer til hvilken bil. Det viktige er å sjekke at beltestolens rygg ligger inntil bilens seterygg, at beltet sklir enkelt frem og tilbake i belteføringen og at bilens belte legger seg over barnets lår. *les mer om valg av beltestol her*

Vi anbefaler i utgangspunktet at man velger en beltestol med horn, da disse

Jeg trenger en smal beltestol, hvilken skal jeg velge?

Det finnes noen smale beltestoler på markedet, og for noen er dette både praktisk og nødvendig.

Eksempler på smale beltestoler er:

Britax Kidfix ???

Britax Adventure

Britax Discovery

BeSafe iZi Flex Fix uten «bananene» på siden.
Maxi Cosi Rodifix

Er det trygt å ha barn i forsetet?

Barn under 12 år og 140 cm skal ALDRI sitte foran aktiv airbag. En airbag er designet for å beskytte en voksen person. Airbagen ekspolderes ut med en fart på over 300 km/t, og om den da treffer et lite barn, vil den treffe feil, og kan i verste fall drepe barnet.
Dette gjelder også om barnet sitter på pute eller i beltestol.

Skrur man av airbagen kan barn fint sitte i forsetet. Sitter barnet fremovervendt bør man skyve forsetet så langt tilbake som mulig, slik at barnet ikke risikerer å slå hodet i dahsbordet i en ulykke.

Bakovervendte stoler kan gjerne monteres i forsetet, men da er det et par ting man må tenke på.

Du skal ha normal sikt ut av sidespeilet og det skal være minimum 10 cm klaring fra toppen av bilstolens rygg (eller barnets hode om det stikker over kanten) og til frontruta. Bilstolen bør monteres så den lener seg på dashbordet.
Mange lurer på om dette er sikkert nok. I Sverige har man i alle år valgt å barn bakovervendt i forsetet, og som kjent er Sverige det landet i verden som er best på bilsikkerhet for barn. Så ja, det er trygt. I tillegg gir det bedre oppsyn med barnet, noe som spesielt er en fordel med små babyer, det er mer sosialt (og det er viktig!), og det gir ofte bedre plass. For mange er dette en løsning som gjør at man kan ha barna bakovervendt enda litt lenger, og da er det den absolutt sikreste løsningen man kan velge.
Forsetet er også et godt alternativ om man har bilsyke barn.

Kan barnet sitte på pute?
Barn fra ca seks år og oppover som ikke lenger får plass i en bakovervendt bilstol skal sitte i beltestol. Beltestolen har to oppgaver: å sørge for at bilens belte legger seg korrekt over barnets kropp, samt å passe på at barnet sitter korrekt til enhver tid.
En pute kan for en del større barn gjøre jobben når det kommer til belteføring, men om barnet sovner i bilen vil ikke puten gi den samme støtten som en beltestol, og barnet vil fort havne i feil sittestilling og dermed være svært utsatt ved en kollisjon.
Det vil dermed si at puter egner seg for barn som klarer å sitte helt korrekt i bilstolen til enhver tid, og som ikke sovner i bilen.  

Vi skal ut å reise med små barn, hva bør vi tenke på i forhold til bilsikring?
Å sikre barna i bilen er minst like viktig på ferie som ellers i året. Les mer i *dette* innlegget om hvordan man sikrer barna på ferie.  

Hvor mye helning skal bilstolen ha?
Korrekt helning på bilstolen er viktig.
Barn under 6 måneder skal ha 45 graders helning.
Videre er det sikreste at barnet har så lite helning som mulig, da det er mer sikkert å sitte enn å ligge i en ulykke (og husk: sikkerhet fremfor komfort!).
Les mer om helning på bilstolen *her*. 

Vi har ikke plass i bilen til bilstolen!
Mange tenker at det ikke er plass i bilen til bilstolen. For babystoler og bakovervendte stoler er det alltid plass. Det handler bare om å finne riktig stol til din bil. I tillegg er det veldig mange voksne som sitter med setet sitt for tilbakelent, noe som tar mye plass fra baksetet.
Er det snakk om en beltestol som ikke har nok plass i forhold til forsetet har man et større problem, da man må ha en del plass (min 55cm) mellom baksetet og forsetet for å unngå at barnet skades unødvendig i en ulykke.
Ta kontakt med oss for personlig veiledning på dette området. 

Vi må ha tre bilstoler i baksetet, hvordan får vi det til?
Ved mindre du har bil med separate bakseter, må du starte med å legge bort tanken om å bruke isofix. Så må du begynne å se etter hvilke stoler som er de smaleste. Det er ofte enklere å få det til om alle barna sitter bakovervendt, så er det et alternativ å snu den eller de som sitter fremovervendt bakovervendt igjen?
Forsetet er også en god løsning for mange.
Ta gjerne kontakt med oss for veiledning.  

Kan jeg vaske trekket på min bilstol?
Ja, det kan du. For mer informasjon sjekker du bilstolens manual (du finner den på nett om du ikke har papirutgaven lenger).
Trekket skal vaskes skånsomt og skyllemiddel skal ikke brukes.
Vær forsiktig med isoporen når du tar av og på trekket. 

Barnet mitt har spydd i stolen - hva gjør jeg?
Ta av trekket og vask det i maskina.
Skyll bilstolen med hageslangen eller i dusjen, og la den tørke godt etterpå.
Selene kan vaskes med en mild såpe.
Du kan spraye både bilstolen og bilen med en blanding av eddik og vann (1/3 vanlig, klar eddik ca 8%) for å fjerne lukt og bakterier.

Hvor lang levetid har bilstolen?
Bilstolen har en levetid på ca ti år.
Babystoler anbefaler man at kastes etter fem til syv år.
Baser har levetid på ca ti år.  

Kan jeg kjøpe bilstol brukt?
Nei, vi anbefaler ikke at du kjøper brukt bilstol. Unntaket er om du kjenner de du skal kjøpe stolen av.  

Bilstolen min har gjort det dårlig i test - hva gjør jeg?
Ta kontakt med oss for personlige råd.


Kan jeg ta av plata/bøylen på isofixstolen?

Nei, dette er en antirotasjonsbøyle og har en veldig viktig sikkerhetsfunksjon.  

Vi har to biler, skal vi kjøpe en eller to bilstoler?
Babystol - babystolen oppbevarer man ofte innendørs uansett, og med to baser er det raskt å klikke babystolen fast i bilen.
Bakovervendt - Ha en stol fast i hver bil. Om du velger to bakovervendte bilstoler som monteres med bilens belte kan dette ofte bli et billigere alternativ enn en bakovervendt som monteres på isofixbase (en stol, to baser).
Beltestol - en stol i hver bil.

Barnet henger med hodet i bilstolen, er det farlig?
Babyer under seks måneder skal aldri henge med hodet eller sitte med haka mot brystet. Dette kan hindre barnets oksygenopptak.
For barn normalt friske barn over seks måneder er det derimot ikke noe farlig om barnet henger med hodet, og sjeldent ubehagelig for barnet.
Det er viktig at det kun er barnets hode som henger. Om hele overkroppen henger er noe galt med innstillingene av selene og/eller nakkestøtten. Ta i så fall kontakt med oss.  


Barnet tar av seg selene, hva gjør jeg?

Det enkleste er å kjøpe en beltesamler (kjøpes der hvor du kjøper bilstol). For de fleste løser beltesamleren problemet. Om dette ikke fungerer tar du kontakt med oss. 

Beltestol - bakovervendt alterrnativ. Alvorsprat.  

Er det farlig å sitte med bøyde ben?
For barn som sitter bakovervendt er det overhode ikke farlig å sitte med bøyde ben, og det finnes så vidt vi vet ingen dokumentasjon på barn som har fått alvorlige skader av å sitte med bena bøyd.
Barn som sitter fremovervendt skal alltid sitte med bena ned mot gulvet. 

Barnet mitt har så dårlig benplass - bør jeg snu hen fremovervendt?
Nei, at barnet har dårlig benplass er ingen grunn for å snu barnet.
Det er ikke farlig og sjeldent ubehagelig for barnet å sitte med liten benplass. Husk at barn er mye mykere i kroppen enn oss og sitter med bena i alle retninger uten problemer. Det er også stor forskjell på hvor mye benplass de forskjellige bilstolene gir, og ikke minst hvor mye rom de gir for at barnet kan ha bena i forskjellige stillinger. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon rundt dette.
Et godt tips er å ta av skoene i bilen - da blir det lettere for barnet å endre benstillingen under veis.

Vi skal kjøre langt med en liten baby - bør vi velge en bag til bilturen fremfor bakovervendt bilstol?
Nei, en bakovervendt bilstol vil alltid være det sikreste alternativet. For barnets kropp, og spesielt rygg er en bakovervendt babystol minst like bra som en bag, da babystolene i dag er ergonomisk utformet til å passe en baby. For barnets oksygenopptak sin del bør man ta hyppige pauser, men disse pausene trenger ikke vare mer enn et par minutter før man kjører videre.


Tilleggsutstyr til bilstolen?


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org