Plustest

25.11.2019

Den svenske plustesten gjennomføres av VTI, og er ansett for å være den strengeste bilstoltesten. Det er derfor sett på som et kvalitetsstempel om bilstolen er plus-godkjent, og vi anbefaler alle å velge en plus-godkjent bilstol. 

            Logoen til plustesten, som de plustestede stolene er merket med.

Plustesten måler kreftene barnets nakke utsettes for i en kollisjon. Det er ingen andre tester i dag som måler nakkebelastningen, til tross for at det er i nakken de alvorlige skadene oppstår.

I tillegg utsettes bilstolen for større krefter i plustesten enn i testen stolen går igjennom for å bli godkjent for salg, og ADAC (Forbrukerrådet) sin test. Hastigheten er litt lavere enn de andre testene, men plustesten har ingen oppbremsing før selve kollisjonen, noe de andre testene har, og derfor blir kreftene stolen og barnet utsettes for større. I bransjen omtales testen som "ekstrem". 

Det er produsentene av de forskjellige stolene som bestemmer om en stol skal plustestes eller ikke, og betaler for testingen. Om en stol ikke skulle bestå testen vil det derfor ikke bli publisert.

Kombistoler vil aldri oppnå plus-godkjenning selv om de er sikre nok bakovervendt, da de også kan brukes fremovervendt, og en fremovervendt stol vil aldri bestå testen.

Kun bakovervendte stoler (ikke babystoler) Plus-testes. Til nå har ingen fremovervendte stoler bestått Plus-testen. I videoen under forklarer Tommy Pettersson (VTI) og Daniel Lundgren (Axkid) litt nærmere om hvordan Plustesten ble til og hva den utgjør : 


Stoler som har bestått plustesten:

18 kg / 105 cm
Avionaut Aeorifix RW 
Axkid Rekid 
Axkid Modukid
Besafe izi Kid X2 I-size 
Besafe izi Kid X3 isofix 
Besafe izi Modular RF I-size 
BeSafe iZi Twist i-Size 
BeSafe iZi Twist B i-Size 
Britax Maxfix ll 
Britax Swingfix i-size 
Britax Swingfix M i-Size

Concord Reverso Plus 
Graco Ascent
Joie i-Spin safe 
Klippan Kiss 2 Plus 
Maxi Cosi Pearl XP i-size 
Nuna Norr 


23 kg
Axkid One/One+
Joie i-Prodigi


25 kg
Avionaut Sky
Axkid Minikid 
Axkid Rekid 
Axkid Wolmax/Move 
BeSafe iZi Plus 
Britax HiWay ll 
Britax MaxWay 
Britax MaxWay Plus
Klippan Century 

32 kg
Klippan Opti 129

36 kg
Axkid Minikid 3
BeSafe Stretch


Listen er sist oppdatert: oktober 2020.
Se hele listen HER (NTF.se)


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org