Montering av bilstol

02.07.2019

Alle bilstoler har sine varianter når det kommer til montering, men en del prinsipper går igjen, og i dette innlegget skal vi se på disse prinsippene. 


*bilde av forsetet skøvet fremover og rette rygger* 

Arbeidsplass
For å gi deg selv best mulig plass å jobbe på er det alltid lurt å skyve forsetet så langt frem som mulig mens du monterer bilstolen. 
Husk at vi voksne også skal sitte med så rett rygg som mulig i bilen, rett derfor opp forsetene til de er helt rette i ryggen. Dette sparer deg også mye plass i baksetet du kan bruke på å sikre barna dine på best mulig måte. 


*bilde av beltemontert babystol* 


Babystol - med bilens belter
Mange babystoler kan monteres direkte i bilens belte. Da drar du den delen av bilens belte som ligger over hoftene over selve babystolen (der barnet har sine hofter), og diagonaldelen av beltet, altså det som ligger over bryst og skulder på oss voksne skal bak ryggen på babystolen. Det er veldig viktig å passe på at de to forskjellige delene av beltet ligger på rett plass i babystolen.


I tillegg skal de aller fleste babystoler brukes med bærehåndtaket i bæreposisjon i bilen. Sjekk illustrasjonen på siden av din babystol for å se hvilken posisjon bærehåndtaket skal være i. Bærehåndtaket har en viktig funksjon som veltebøyle i en kollisjon, så det er svært viktig at denne er i posisjonen som vises på stolen. 


I tillegg er det viktig at babystolen har nok helning, les om det HER, samt at stolen er solid montert. *babystol monter med base*

Isofix - base og stol

På de fleste isofixstoler følger det med et sett med isofixføringer. Disse kan man feste på isofixfestene i bilen for å gjøre det lettere å føre isofixarmene på bilstolen inn på isofixfestene. Disse er kun et hjelpemiddel og ikke noe man må bruke. 

Dra ut isofixarmene på stolen. Hvordan dette gjøres varierer fra stol til stol. Som oftest er det en knapp på isofixarmene eller midt oppå basen. 
Før armene inn på isofixfestene. Det er svært viktig at du sjekker at markeringen for at isofixfestene er skikkelig festet blir grønn. 

Når markeringen på isofixfestene er blitt grønne skyver du stolen/basen så langt som mulig inn mot baksetet. Det skal ikke være noe mellomrom mellom baksetet og basen/antirotasjonsbøylen på stolen. 

Isofixstoler (ikke alle babystoler) har en antirotasjonsbøyle/plate for å unngå at setet slår inn mot baksetet i en kollisjon. Det er svært viktig at denne alltid brukes. På noen stoler kan du justere denne platen for å få mer eller mindre benplass til barnet. 


Ta ut støttebenet på basen/stolen og still inn dette slik at markeringen blir grønn. 

Sett stolen på basen. Om det er en bakovervendt stol kan du nå justere helningen på stolen. 

Sett på eller skru ut eventuell sidekollisjonsbeskyttelse på den siden som er mot døren - om det er plass til dette når døren er lukket.

Babystolen bør ha så mye avstand som mulig til forseteryggen. Bakovervendte stoler kan stå helt inntil forseteryggen. 


Isofixstol

*Beltemontert stol*

Beltemontert stol
Begynn med å feste forankringsselene i bilen. Det beste er å feste de i skinnene til forsetet. Bruk gjerne en smørkniv, en BHspiele ol for å lirke selene under skinnene. Alternativt kan selene festes rundt ryggen på forsetet, men da er det svært viktig at du ikke flytter på forsetet etter montering av bilstolen. 

En del av stolene har en liten fot under stolen til å justere helningen (under barnets ben). Juster denne til den helningen du tror barnet trenger. Husk at setet vil få litt mer helning når det er ferdig montert. 

Sett stolen inn i bilen, gjerne sidelengs først også snur du den med ryggen mot kjøreretningen. Plasser stolen der du vil ha den på bilens sete. De fleste stoler har en maksgrense på hvor langt ut på bilens setekanten setet kan stå.
Om du monterer bilstolen litt ut fra bakseteryggen kan det være lurt å feste forankringsselene og stramme de nok til å holde stolen i rett posisjon. 

Dra ut bilbelte og dra det igjennom frontdelen av stolen. Obs, Maxi Cosi og BeSafe sine beltemonterte stoler har en litt annen montering. 
Fest beltet i beltelåsen og stram veldig godt. Lås belte fast ved å bruke klipsene på siden av stolen om stolen er utstyr med slike. 

Fest og stram forankringsselen. Forankringsselene skal strammes godt. Husk at det ikke skal være krøll (mer enn en halv vri rundt) på belte og forankringsseler. 

Dra ut støttebenet. Dytt stolen litt oppover/bakover slik at du får dratt ut støttebenet "ett hakk til". Sørg for at støttebenet klipper på plass i et hakk. Støttebenet skal stå hardt mot gulvet, og det skal ikke bevege på seg eller henge løst. Støttebenet skal stå rett ned eller helle mot framsetet. 

Bruk venstre hånd (om du er høyrehendt), ta tak i bilstolen der hvor barnet har sine ben. Røsk litt i stolen for å sjekke at det sitter godt fast. I toppen av bilstolen (der hvor barnets hode er) vil det alltid være bevegelse. 

Sett på eller skru ut eventuell sidekollisjonsbeskyttelse på den siden som er mot døren - om det er plass til dette når døren er lukket. <br>

Du kan nå skyve forsetet inntil stolen om du ønsker det. 


*Beltestol*

BeSafe izi Kid og iZi Plus 

Beltestol
Har beltestolen isofix kan du trekke ut isofixarmene på stolen og feste de i isofixfestene i bilen. Om stolen ikke har isofix gjør du ikke annet enn å sette stolen rett i bilens sete. 

Fest diagonalbeltet i belteføringen ved barnets skulder. 

Sett på eller skru ut eventuell sidekollisjonsbeskyttelse på den siden som er mot døren - om det er plass til dette når døren er lukket.


Galleri som viser montering av forskjellige bilstoler? 


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org