Store barn bakovervendt *

02.11.2018

Store barn bør også sitte bakovervendt, og med dagens bilstoler er dette i stor grad mulig og enkelt å få til.
Men hvorfor?

Bakovervendt er sikrest. 
Det er sikrest for små barn, for store barn, for ungdommer og for voksne.
Jo yngre barnet er des viktigere er det å ha barnet bakovervendt. Men for et stort barn vil fortsatt bakovervendt sikring gi en vesentlig bedre beskyttelse enn fremovervendt sikring. En hvilken som helst bakovervendt stol vil gi vesentlig bedre beskyttelse for barnet enn selv den beste fremovervendte stolen. 
Å velge en bakovervendt bilstol er det viktigste du kan gjøre for å gi barnet ditt best mulig beskyttelse i bilen. Les mer om hvorfor bakovervendt sikring er så viktig HER.

 

*bilde av et stort barn bakovervendt* 

Beltestoler gir lite/ingen beskyttelse. 
Beltestolens oppgave er å holde bilens belte på riktig plass over barnets kropp. Bilens belte er laget for å beskytte en voksen kropp, og ligger beltet feil (både på barn og voksne), kan beltet gjøre stor skade. På et barn trenger man en beltestol for å føre beltet rett. Men selv med rett belteføring vil ikke beltet gi god nok beskyttelse. Det er ikke uvanlig at små barn sklir ut av beltestolen, eller vris ut av selen i en kollisjon.  Dette vil naturlig nok føre til stor skade, og kan unngås helt ved å velge en bakovervendt bilstol. Beltestolen gir heller ikke spesielt godt med sidebeskyttelse, da barnet i en sidekollisjon først vil kastes fremover, og dermed ut av beltestolens beskyttelsessone. 


*bilde av stort barn bakovervendt* 

Vi vet ikke nok om når barnet er stort nok til å få god beskyttelse i en beltestol. 
Her er det gjort for lite forskning, og det vil også være store individuelle forskjeller. For dette handler om kroppens utvikling. Om når skjelettet er modent nok, når hodet er lite nok i forhold til resten av kroppen mm. Ting som er vanskelig å se på utsiden (at barnet er stort er ikke nok til at det sitter trygt i beltestol). Vi kan i dag ikke si at et barn som er 15 kg er stort nok til å sitte fremovervendt. Eller 100 cm. Eller 4 år. Vi vet rett og slett ikke. Det vi derimot vet er at mange barn skades i beltestoler, selv om de etter de offentlige anbefalingene er store nok til å sitte i beltestol. 
Så hvorfor sier Trygg Trafikk bakovervendt til 4 år? Fordi det er det vi i noen år nå har hatt bakovervendte barneseter til, og fordi det burde være oppnåelig for alle og ikke et avskrekkende mål. Det har ingen ting med at barn faktisk sitter trygt fremovervendt når de er fire år.

*bilde av stort barn bakovervendt* 

Mange velger fremovervendt fordi det fremstår som enklere. 
Hvor vanskelig kan det egentlig være? Fakta er at på dette området gjøres det enormt mange feil. Både hos barn og voksne. Vridde seler, seler som ikke ligger på eksakt rett sted over kroppen, barn som vrir på seg i setet, tykke klær, løse seler mm. Forskjellen her er at i et fremovervendt sete vil en slik liten detalj ha stor betydning for hvor store skader barnet får i en ulykke. Det kan være forskjellen på liv og død. Forskjellen på å være uskadd og å få livsendrende skader. Bakovervendt har man derimot ganske store marginer. Litt løse seler eller noen tykke klær vil ikke være avgjørende på samme måte. Faktisk finnes det eksempler på ulykker hvor barn har sittet i bakovervendt bilstol, hvor bilstolen ikke har vært festet i bilen, og barnet allikevel har vært uskadd etter en ulykke. Det samme med en ulykke hvor barnet satt i en bakovervendt bilstol, men barnet var ikke festet i stolen. Det gikk helt fint. Hadde disse barna sittet fremovervendt hadde utfallet blitt katastrofalt! (Og for all del, men skal selvølgelig ikke la være å montere stolen eller feste barna av den grunn. Poenget er at sjansene for å komme godt ut av det til tross for feil er mye større om barnet sitter bakovervendt enn fremovervendt.)*bilde av stort barn bakovervendt*

Labratorietester av bilstoler
Det gjøres i dag mange tester og en del forskning på dette med barn i bil. Det man ser er dog at testene ikke er gode nok. Dukkene er laget av et materiale som gjør kroppen hard, og derfor vil ikke dukken oppføre seg på samme måte som et barn i ulykken. Dukkene sitter jo også korrekt i setet sitt til enhver tid, men alle som har hatt barn i beltestol vet at barna sjeldent sitter korrekt i stolen hele bilturen. De bøyer seg frem og til siden, flytter litt på beltet, vrir seg rundt mm. Dette skal de selvfølgelig ikke gjøre, men det skjer, og det vil ha mye å si for utfallet av en ulykke. Så testene vi har viser dessverre ikke realiteten. Og her igjen; bakovervendt sitter barnet bedre fast og har derfor ikke samme mulighet til å gjøre noe som kan føre til skade, mens fremovervendt kan det å flytte beltet et par cm være nok til at barnet dør i en ulykke.


*bilde av stort barn bakovervendt* 

Når vi snakker om store barn bakovervendt er det gjerne to ting som kommer opp, og det er dette med plass i bilen og benplass for barnet.

Benplass
For det første er det viktig å huske at det ikke er farlig å sitte med bøyde ben. For barn er det sjeldent ubehagelig med bøyde ben, da de heldigvis er mye mykere i kroppen enn oss voksne. Bare se på alle sittestillingene barnet ditt har i løpet av en dag. Derimot er det faktisk veldig mange barn som synes det er ubehagelig for bena når de sitter fremovervendt, fordi det ikke gir nok støtte for bena og det blir mye trykk på lårene.
En del barn kan klage på vondt i bilstolen, men det er sjeldent benplassen som er det egentlige problemet, ofte handler det om: for liggende sittestilling, dårlig polstret sete eller for høye kanter på setet som gjør det vanskelig å endre benstillingen. Om barnet ditt klager i bilstolen kan det være lurt å prøve å montere om bilstolen eller kjøpe en ny bilstol som egner seg bedre for større barn.
Et annet triks er å ta av skoene i bilen, da blir det enklere for barnet å bytte benstilling. Og husk at absolutt alle mulige benplasseringer barnet måtte komme på er helt trygt så lenge barnet sitter bakovervendt.   

*bilde av store barn bakovervendt og benplass*

*marte har noen bilder i blogginnlegget på bloggen som kan brukes med litt redigering og godkjenning fra foreldrene* 

Liten plass i bilen
Mange tenker nok også at det tar mer plass å ha en 5 åring bakovervendt enn en 2 åring. Sannheten er faktisk motsatt. En toåring trenger langt mer helning på stolen sin, og da tar stolen mer plass. Etter hvert som barnet blir større retter man opp ryggen på bilstolen (jo mindre helning des sikrere), og da tar bilstolen mindre plass. 
Her handler det også om å velge rett sete til rett bil. I noen biler har man masse plass og kan ha akkurat det setet man vil, men i andre biler har man mindre plass, og da må man velge det setet som tar minst plass. Heldigvis finnes det flere gode alternativer av den siste typen.
Mange, spesielt mannfolk, har en tendens til å ha en veldig liggende sittestilling i bilen. Dette tar enormt mye plass, samtidig som det er en veldig dårlig løsning med tanke på den voksnes sikkerhet (vi voksne skal også sitte så rett i ryggen som mulig i bilen!). Rett opp seteryggene i forsetet, så har man ofte mye ekstra plass å gå på.


Plassering i bilen
Midtsetet bak er et veldig godt sted å ha bilstolen. Mange bilstoler har en litt buet rygg, som gjør at de tar mindre plass når de står i midten enn på en av sidene. Britax MaxWay er spesielt god, da den er veldig smal i utformingen, og derfor får plass til ryggen på bilstolen mellom forsetene i mange biler. Det gjør at man kan ha forsetene langt bakover, og samtidig ha god plass til et stort barn bakovervendt.
En plass de fleste av oss glemmer å tenke på er forsetet. Svenskene, som er ledende i verden når det kommer til bilsikkerhet, har bakovervendte barn i forsetet, med avkoblet airbag selvfølgelig. Dette er like sikkert (om ikke sikrere) enn å ha barnet i baksetet. (Men legg merke til at det er snakk om bakovervendte barn!). En stor fordel med å ha barnet bakovervendt i forsetet er at man har bedre oversikt over barnet, lettere kan kommunisere og barnet har god plass. Alle faktorer som gjør det lettere å velge bakovervendt sikring. 
 

*bilde av stort barn bakovervendt, gjerne i midten* 

Så hva anbefaler vi?
Vi anbefaler at alle barn sitter bakovervendt til de er vokst ut av de største bakovervendte setene.
I dag kan de største bakovervendte setene brukes til barnet er ca 125-135 cm høy.
Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org