Vanlige feil

08.07.2019

Det er mange feil som gjøres når det kommer til bruk av bilstol, noen som fører til at bilstolen ikke beskytter barnet så bra som den burde gjøre, og i værste fall kan feilene gjøre at barnet blir skadet mer enn nødvendig i en ulykke. 

*bilde* 

Det første man må gjøre for å unngå feil er å lese bilstolens manual nøye før man tar bilstolen i bruk. Man må også lese bilens manual nøye, slik at man vet hvor i bilen man kan montere bilstol og hvor man ikke kan montere en bilstol - dette varierer faktisk litt fra bil til bil. 


Barna blir snudd for tidlig
- Og slutter med beltestol for tidlig

To feil med svært alvorlige konsekvenser. Barn skal sitte bakovervendt til de er MINST 5 år, 110 cm og 18 kg. MINST. Helst enda mye lenger. Vi har i dag flere bakovervendte stoler som kan brukes til barna er 120-130 cm høye.
Les mer om hvorfor barn skal sitte bakovervendt HER, og store barn bakovervendt HER.  *FIKSE!!!!!!!!* 

Like viktig er det at barn skal sitte i beltestol til de er 11-12 år. Vi ser i dag alt for mange barn i aldersgruppen seks år og oppover som er alt for dårlig sikret i bil, og vi ser også mange skader blant barn i denne aldersgruppen. 
Barnet er stort nok til å sikres direkte i bilens trepunktsbeltet når barnet har bestått "fem-punkts-testen". Les mer om den HER *FIKSE!!!!!!!!* 


Trykk å filmen for å spille den av

Beltebruk
Løse eller vridde belter er den vanligste feilen. Dette ser vi både på montering av bilstoler, barn som er sikret i bilstol og barn og voksne som er sikret direkte i bilens belte.
På barn som sikres med bilstolens internsele skal selen være så stram at du skal kunne holde stolen, med barnet i, opp ned, uten fare for at barnet sklir ut av stolen.
For alle som sikres direkte i bilens belte er det svært viktig at man strammer beltet godt når man har spent seg fast i bilen, og at man etterstrammer beltet med jevne mellomrom i løpet av bilturen. "Hvis du bråstopper med slakt belte, øker trykket over magen med mange hundre kilo" - Trygg Trafikk


At beltet ligger inn mot nakken er helt greit. Mange er redd for at dette kan skade halsen og nakken i en ulykke. For de som sikres i bilens trepunktssele vil belte trekkes vekk fra nakken i en ulykke, og det er derfor ikke farlig at beltet legger seg nærme nakken. Ta gjerne på en høyhalsen genser eller et tynt sjal om beltet gnisser mot huden.
Ligger beltet for langt ut på skulderen er faren stor for at beltet ikke gjør jobben sin i en ulykke. Dette gjelder også babyer i babystol og barn i bakovervendt stol. Om selen kommer for langt ut på skulderen bør du velge en annen stol til barnet ditt.Før man spenner fast beltet er det svært viktig at man sjekker at beltet ikke er vridd. Et belte som ligger flatt mot kroppen gir svært god beskyttelse. Et belte som har vridd seg oppfører seg som en kniv og vil gjøre stor skade i en ulykke.
Når du monterer en bakovervendt bilstol eller babystol i bilens belte er det noen ganger umulig å unngå at beltet vrir seg, men beltet skal aldri vri seg mer enn en halv gang rundt.

*Bilde av korrekt og ikke korrekt belteføring over voksen og barn. *

Det er også svært viktig at bilens belte legger seg rett over hofter og lår. 
På BARN skal beltet legge seg naturlig og flatt over barnets lår.
På VOKSNE skal beltet legge seg naturlig over den voksnes hofter. 
Hoftekammen, som holder beltet på plass og som dermed forhindrer skader på indre organer, er ikke ferdig utviklet før i 12- års alderen. Derfor skal beltet ligger helt nede på barnets lår, og ofte må man ha en stol med horn for korrekt belteføring for å få dette til. 

Beltets posisjon
For barn som sitter i babystol eller bakovervendt skal bilens sele komme ut rett bak eller litt nedenfor barnets skulder. Det er svært sjeldent at  en bilstol er  utvokst fordi selen kommer for langt ned bak skulderen. Har du en stol hvor nakkestøtten og selene reguleres sammen kan du helt trygt bruke stolen til barnet ikke lenger har plass under nakkestøtten. 

For barn som sitter i beltestol skal belteføringen under nakkestøtta være to fingerbredder over barnets skulder. 

Ytterklær
En annen svært vanlig feil er at barn og voksne har på seg tykke klær/ytterklær i bilen. Ta alltid av ytterjakka i bilen. Legg heller et teppe over barna. Dette er like viktig uansett alder, og spesielt viktig for de som sitter fremovervendt. 

Husk å fjern telefoner, lommebøker og andre ting fra lommene, slik at disse ikke kommer under bilens belte. 


*bilde av babystol med og uten bærehåndtak oppe* 

Montering
Ved montering av bilstol gjøres det også mange feil. 
Det viktigste er at man selvfølgelig må sette seg inn i hvordan bilstolen skal monteres, ved å lese manualen. De fleste har i dag en ganske kort og lett forståelig anvisning for hvordan bilstolen skal monteres. 

Babystol
- Bærehåndtaket skal alltid være i bæreposisjon (om ikke annet er spesifisert i manualen) når bilstolen brukes i bilen. Bærehåndtaket har en viktig sikkrehetsfunksjo som "veltebur". 
- Monteres babystolen direkte i bilens belter er det viktig å huske at hoftebeltet skal over stolen (over babyens hofter) og diagonalbeltet skal bak ryggen på stolen. Husk å stramme beltet godt. 
- Babyen skal sitte med rumpa inn mot skrittstroppen. 
- I babystolen skal barnet sitte med C-kurve i ryggen. Vipp opp hoftene slik at barnet sitter med rumpa mot skrittstroppen.
- På babystolen skal barnets hode aldri gå over den bakre kanten av stolen. 
- Babyer under seks måneder skal aldri sitte med haka mot brystet i bilstolen, da dette kan føre til dårlig oksygenopptak. Babystolen må dermed monteres med så mye helning av babyen ikke henger med hode. Det vil ofte si rundt 45 graders helning. Les mer om korrekt helning HER


Isofixstol 
- Mange isofixstoler har en antirotasjonsbøyle/plate. Denne skal stå helt inntil bakseteryggen og skal alltid brukes. Den har en viktig sikkerhetsfunksjon.  
- Mange synes det ser behagelig ut for barnet å ligge godt tilbakelent i stolen, men husk at jo rettere ryggen er des sikrere sitter barnet. Les mer om helning på bilstolen HER


Bakovervendt stol
- Stolen skal og må monteres med bilens belte, støtteben og forankringsseler. 
- Ikke legg noe under stolen for å få bedre helning, ved mindre det er en kil som er laget spesifikt for stolen du har. 

Ikke finn på kreative løsninger for å montere bilstolen! Oppbevaringsrom
En del biler har oppbevaringsrom i gulvet i baksetet. Det er ikke tillatt å montere bilstol med støtteben som står oppå luken til oppbevaringsrommet. 
Løsningen er å finne en bilstol med langt nok støtteben til at støttebenet når bunnen av oppbevaringsrommet, eller å gå til merkeforhandler og få godkjent fyllmasse. 

Bil-liste
De fleste bilstoler i dag kommer med en "bil-liste". Dette er en liste over hvilke biler produsenten selv har testet bilstolen i og mener at man kan få en tilfredsstillende montering i. 
Denne listen er ingen fast. 
Mange biler står ikke på listen, men du kan fint montere stolen i de fleste av disse bilene. 
En del biler står på listen som at de ikke passer, men det kan godt være bilstolen passer i denne bilen allikevel. 
Med andre ord, ikke ser deg blind på bil-listen. Prøv heller bilstolen i bilen og se selv. 


Løse gjenstander
Løse gjenstander er en gjenganger i mange biler. En iPad som veier ca 0,5 kg vil i en bråstopp i bare 50 km/t fly gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kg. Dette kan og vil drepe deg. 
Før du velger å la noe ligge løst i bilen, tenk at du kaster denne tingen så hardt du kan i ansiktet til barnet ditt. Om du tenker at "denne vil jeg ikke kaste i ansiktet på barnet mitt", så lar du heller ikke gjenstanden ligge løst i bilen. Og husk, i en kollisjon vil du ikke klare å holde fast en slik gjenstand. Nettbrett/DVDspiller
For all del ikke la barna sitte med dette i hendene. 
Det finnes dessverre få sikre løsninger. NextBase har en DVDspiller som er kollisjonstestet for bruk med fremovervendte barn. 
Axkid og BeSafe har hvert sitt sparketrekk/beskyttelsestrekk med nettbrettlomme, som er kollisjonstestet for bruk med bakovervendte barn. 

Trykk på bildet for å se filmen

Feil pakking av bil
Bagasje, selv mindre bagasje, skal i bagasjerommet. Store og tunge ting innerst og nederst. Unngå løse gjenstander også her, pakk ting ned i bagger/esker/kofferter ol. Store gjenstander som f.eks. barnevogn bør sikres ekstra med lasteremmer. Gitter mellom baksetet og bagasjerommet er selvfølgelig den sikreste løsningen. 
Små gjenstander som telefoner legges i hensiktsmessige oppbevaringsrom. 


Bena på dashbordet
Ingen, verken barn eller voksne, skal sitte med bena på dashbordet når bilen er i fart. Se i filmen over hvor galt det går. 


Barn i forsetet
Mange tenker at det er greit å ha barna i forsetet, gjerne på fanget, så lenge bilen står i ro. Men vær obs på at om noen skulle kræsje borti bilen din, så kan airbagen løse seg ut og barnet kan bli alvorlig skadet. 


Ekstrautstyr
Fine skulderpads til babystolen, en pute til å feste på bilens belte for større barn, et "hodebånd" som skal forhindre barnets hode i å falle fremover når barnet sover. Slikt utstyr er sjeldent testet (selv om det ofte markedsføres som testet) og kan ofte føre til at barnet er dårligere sikret eller direkte feilsikret. Ta aldri i bruk noe som ikke er orginalutstyr til den bilstolen du har. 

Det samme gjelder slike belteforlengere som kan brukes med beltestolen. Pr dags dato finnes det ingen slike løsninger som er godkjent for bruk og de skal dermed heller ikke brukes. 


Man tror noe er galt
Noen ganger kan det være ting som kan fremstå som galt. For eksempel at det ikke er bra for et barn å sitte med liten benplass eller bøyde ben bakovervendt. Eller at det er farlig for barnet å henge med hodet når hen sover. Slike antagelser kan føre til at man tar feil valg (som å velge å snu barnet fremovervendt), når barnet egentlig sitter helt perfekt i utgangspunktet. Sjekk alltid opp slike situasjoner og få de bekreftet eller avkreftet før du gjør tiltak. 


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org