Babystol

01.05.2021

Babystolen er for de fleste foreldre den første stolen man kjøper. Denne er spesiallaget for å passe til nyfødte babyer. Babystolen kjennetegnes ved at den har et bærehåndtak som gjør det enkelt å bære stolen med seg inn og ut av bilen.   


Viktig å vite:

Helning

Det er svært viktig at babystolen har korrekt helning i bilen. En babystol med for lite helning kan føre til at babyen får problemer med oksygenopptaket. En babystol med for mye helning vil ikke gi nok beskyttelse i en ulykke.

Det er viktig at du prøver babystolen i den bilen den skal brukes i før du kjøper den. Du skal alltid få lov til å prøve stolen i bilen når du er i butikken. Babystolen skal ha mellom 40 og 45 graders helning. Les mer om hvordan du måler helningen HER.

Om du ikke har mulighet til å prøve babystolen i bilen før kjøp, eller har problemer med å finne en babystol som får riktig helning i din bil, anbefaler vi å se på Britax BabySafe i-Size med flex-base, da denne har mulighet for å justere helningen på stolen når den står på basen, og dermed passer i de aller fleste biler.
Har du en BeSafe iZi Go Modular med antirotasjonsbøyle på basen, kan antirotasjonsbøylen hjelpe deg med å få mer helning.

Når du måler helningen i babystolen til en nyfødt baby, har du i nyfødtinnlegget/ne som følger med, og justerer selene til det nederste hakket. Legg telefonen mellom selene som på bildet og les av målingen. Husk at bilen må stå på flatt underlag. 

Veltebøyle
I en kollisjon vil og skal en bilstol bevege på seg, men det vi ikke ønsker er at bilstolen skal slå inn mot bakseteryggen, for der sitter jo barnet ubeskyttet mot dette sammenstøtet.
Derfor har alle stoler som monteres bakovervendt en sikring mot at stolen slår inn i baksetet. På større stoler er det en antirotasjonsbøyle eller forankringsseler som gjør denne jobben. På babystolen er det bærehåndtaket som har dette som oppgave. På bildene av hvordan stolen skal monteres, som finnes på siden av alle babystoler, vises det hvilken posisjon bærehåndtaket skal være i når babystolen brukes i bilen. På de aller fleste babystoler i dag skal bærehåndtakte være i bæreposisjon i bilen, men det finnes unntak, så sjekk alltid instruksjonene på din babystol.

Bildene viser viktigheten av å ha håndtaket i korrekt posisjon under kjøreturen. På det øverste bildet har man håndtaket i feil posisjon, og babyen kommer dermed mye nærmere seteryggen når setet i en frontkollisjon vil kastes inn mot seteryggen etter først å ha blitt kastet fremover mot kollisjonspunktet. Det nederste bildet viser hvordan håndtaket gir mer avstand til seteryggen i sammenstøtet, og dermed beskytter barnet. 

Babystol eller bag
Ved mindre det er medisinske grunner for at barnet ikke kan sitte i babystolen, skal man alltid velge en babystol fremfor en bag, for barnets sikkerhet. Når barnet ikke lenger har en medisinsk grunn som gjør at barnet ikke kan sitte i babystol, skal babystolen taes i bruk.
Den bakovervendte babystolen gir en stor sikkerhetsfordel i forhold til en bag hvor barnet ligger flatt og med kroppen sidelengs i forhold til kjøreretningen.

Babystoler er ergonomisk utformet, slik at det ikke på noen måte er skadelig for barnet å sitte i babystolen. Med korrekt helning på babystolen, slik at barnet ikke sitter med haka/hodet mot brystet, er babystolen det sikreste alternativet også på lange bilturer (men husk å ta pauser).  


Ved kjøp
Når du skal kjøpe babystol er det et par ting du bør tenke igjennom på forhånd.

Base eller ikke base

De fleste bilstoler i dag selges med en base (og om det ikke finnes en base til babystolen du ser på er det et ganske sikkert tegn på at dette er en babystol du bør styre unnav.)
Basen står fastmontert i bilen slik at du bare klikker fast babystolen når du skal ut å kjøre. Dette reduserer faren for feilmontering i stor grad.
For de aller fleste anbefaler vi en base, men det finnes noen unntak:
* Du får ikke riktig helning på babystolen når den er montert på basen.
* Du har ikke bil selv og kjører derfor sjeldent, men sitter på med andre, kjører taxi eller leier bil gjennom bilkollektiv innimellom. En base vil både gjøre monteringen mer tungvindt og siden du ikke får testet babystolen i bilen på forhånd, vet du heller ikke om du får korrekt helning når basen brukes.

De aller fleste babystoler kan i dag monteres direkte i bilens belter, uten en base (noe som kan være kjekt å gjøre om man er på ferie f.eks.). Å montere babystolen direkte i bilens belter anbefaler vi at du øver deg på på forånd, da dette for mange krever litt trening å få det perfekt. Pass på at hoftedelen av beltet skal over barnets ben i babystolen, og diagonaldelen av beltet skal bak ryggen på babystolen. Beltet må strammes godt, samtidig som du passer på å ha riktig helning på babystolen. Når stolen er ferdig montert skal det ikke være mulig å bevege på stolen.


Isofix eller beltemontering
De aller fleste baser monteres med isofix, men det finnes også baser som monteres med bilens belte, noe som kan være en fordel, for eksempel om man skal ha tre bilstoler i baksetet, eller ønsker å ha babystolen i forsetet hvor det ofte ikke finnes isofixfester.

Vi anbefaler babystolene fra Cybex om du ønsker en babystol med beltemontert base.

Best i test
Mange er opptatt av å kjøpe en bilstol som er best i test.
Husk at en stol som er best i test er best akkurat i den testriggen og i den kollisjonen. Mange av testene foregår også i stor grad ved at man bruker stolen og sier noe om hvilken stol man liker best - noe som er veldig subjektivt.
Vi anbefaler at du velger en stol fra en anerkjent produsent, tester hvilken stol som gir korrekt helning i din bil (viktig!) og ellers ser på hvilke behov og ønsker du selv har for en stol. 


Hvordan skal barnet sitte i babystolen?
Babyen i babyestolen skal ligge mer enn hen sitter. Barnets bleie skal være i kontakt med skrittstroppen, altså må du skyve barnet helt ned mot skrittstroppen (i motsetning til i en større stol hvor barnet skal sitte med rumpa helt inn mot seteryggen, og dermed i en mer oppreist sittetilling.)


På alle babystolen kan man justere høyden på selene. Selene skal komme ut i høyde med skulderen eller rett nedenfor. Vær oppmerksom på at det ofte kan se ut som at selene kommer ut lavere i forhold til skulderen enn de faktisk gjør. Husk å juster høyden på selene etterhvert som barnet vokser, og når du tar ut innlegg fra stolen. 

Selene skal ligge stramt over barnets kropp, og det skal aldri være krøll på selene. Selene skal være så stramme at du skal kunne holde babystolen opp ned uten å være redd for at barnet faller ut.
Skulderputene skal ligge oppå barnets skuldre.

Haka mot brystet
Babyer som enda ikke har god hodekontroll (generelt sett sier vi babyer under 6 måneder), skal ALDRI sitte med haka mot brystet eller med hodet hengende i babystolen. Dette er et tegn på at babystolen har for lite helning i bilen, eller at du har gjort noe feil, f.eks at selene ikke er stramme nok. Det er også viktig at babyens hode ikke blir liggende med hodet unaturlig langt bakover, da dette også kan føre til dårlig oksygenopptak.Babyens ansikt kan gjerne være vendt mot en av sidene i babystolen, dette er en veldig naturlig måte for en baby å ligge på.

Øvelse gjør mester
Det er lurt å øve på å sette en baby (en dukke, bamse ol) i babystolen før babyen er født. Vi hører ofte om folk som fortvilet står på sykehuset rett før hjemreise og ikke vet hvordan babyen skal sikres korrekt.
Det samme gjelder for hvordan du fester og løsner babystolen fra basen eller hvordan du monterer den i bilens belte.
Spør gjerne noen som har mer kunnskap rundt temaet, og du kan også ta med stolen i butikken og få veiledning der (men vær obs på at ikke alle butikker/ansatte har like mye kunnskap dessverre.)

3 punktssele eller 5 punktssele?
Det finnes babystoler med 3 punktssele og det finnes babystoler med 5 punktssele.
Sikkerhetsmessig er begge deler like bra. Mange foretrekker dog 3 punktsselen fordi det kan være enklere å få festet selene skikkelig. Fordelen med en fempunktssele er at den støtter/fester barnet også over hoftene, noe som forhindrer barnet å skli sidelengs ut av selene om man ikke har strammet selene godt nok.

Nyfødtinnlegget
Babystolene kommer med forskjellige former for nyfødtinnlegg (om babystolen du vurderer ikke har nyfødtinnlegg er det enda et tegn på at dette er en stol du bør styre unna.)
Nyfødtinnleggene ser veldig forskjellige ut fra stol til stol, men poenget med nyfødtinnlegget er at det skal gi ekstra støtte for det nyfødte barnet, slik at barnet sitter korrekt i babystolen. I de aller fleste stoler kan nyfødtinnlegget taes ut når babyen vokser. Du tar ut nyfødtinnlegget når babyen sitter bedre uten enn med. Husk at det er bra at barnet sitter trangt i babystolen.Nyfødtinnlegget er viktig for at barnet skal sitte korrekt i stolen, men det er stolen selv som beskytter barnet i en kollisjon. Derfor er utformingen på nyfødtinnleggene veldig forskjellig.

Bruk aldri andre produkter enn det som følger med
Dette gjelder generelt i bilstolverdenen. Ikke kjøp søte trekk, skulderputer med artige motiver osv.
Om det ikke følger med, eller ikke selges spesifikt som et tilleggsprodukt til akkurat den stolen du har valgt skal det ikke brukes.
Unntaket fra denne regelen er bilstolposer, og vi anbefaler at du velger en av de to svært seriøse (og norske!) produsentene Voksi eller EasyGrow.

Bilstolpose
Mange synes det er praktisk med en bilstolpose, spesielt om vinteren. Her er det tre ting å huske på.
* Nyfødtinnlegget i stolen skal være under bilstolposen.
* Det er like viktig å stramme selene godt når babyen sitter i en bilstolpose som uten.
* Overopphetning! Det blir fort varmt i en bilstolpose, og det kan være vanskelig å regulere tempraturen. Ofte kan et teppe som man enkelt kan fjerne når bilen er blitt varm, eller om man tar med seg babystolen innendørs, være et bedre alternativ.

Svøping

Mange babyer blir urolige i babystolen, og da kan en form for svøping hjelpe barnet å roe seg.
Det er her svært viktig å merke seg at svøpingen foregår etter at barnet er satt i stolen og selene er festet og strammet godt.
Ta et teppe, gjerne et tynt ett, og pakk det godt rundt babyen. Legg gjerne et tykkere teppe over om det er kaldt ute, og fjern det tykke teppe når bilen er varm, men la det tynne teppe som svøper barnet være igjen.

Bilde 1: Babyen er satt i stolen og selene er festet og strammet godt. 
Bilde 2: Babyen er svøpt i et tynt babyteppe, ved å dytte teppet ned langs sidene på babyen.
Bilde 3: Et tykkere tepper er lagt over babyen, og kan lett fjernes når bilen er varm. 

Det tynne teppe er for å hjelpe barnet å roe seg (svøping), det tykke teppet er for å holde barnet varmt. 


Bilstolspeil
Bilstolspeil er populære, og kan for noen foreldre gi en ekstra trygghet under kjøreturen.
Det er dog viktig å huske på at et speil fort kan bli et prosjektil i en kollisjon. Tenk derfor nøye gjennom om det faktisk er nødvendig å ha et speil eller ikke.
Husk også at et speil ALDRI skal monteres i det setet babyen sitter. Altså: om babyen sitter bak sjåføren, monterer du speilet på nakkestøtten til det miderste baksetet. Dette gjelder også speil som er kræsjtestet.
Vær også oppmerksom på om speilet tar oppmerksomheten bort fra trakkfikkbildet for sjåføren. I så fall bør speil unngås.
Vi anbefaler at du velger et speil fra en av de anerkjente bilstolprodusentene, da det er større sjans for at et slikt speil er kræsjtestet. 

Ta babyen ut av babystolen?
For mange virker nok dette helt åpenbart, men en påminnelse er likevel greit.
Man skal aldri ta babyen ut av bilstolen når bilen er i bevegelse. Man skal heller ikke amme babyen mens bilen kjører (både for babyens sikkerhet og sin egen), og man bør strengt tatt ikke ha hendene oppi babystolen i det hele tatt.
Om du kjenner at du som sjåfør blir forstyrret av babyens gråt er det viktig å ta en pause ved første mulighet. Stopp et trygt sted for å ta babyen ut av stolen for trøst.

Hvor lenge kan barnet sitte i babystolen
Det er på ingen måte skadelig for babyens rygg å sitte i babystolen. Dagens babystoler er ergonomisk utformet med tanke på barnets beste.
Det finnes ingen offentlige anbefalinger på området, men undersøkelser har vist at babyens øksygenopptak blir dårligere etter en lengre periode i bilstolen. Derfor bør man alltid ta en pause fra bilstolen når man har kjørt maksimum to timer. (Eldre barn og voksne trenger også en pause da!)
For nyfødte babyer mener noen at det kan være lurt å ta pauser enda oftere.
Et bleieskift, litt amming eller en tur inn på bensinstasjonen er mer enn nok til å gjøre barnet klart for en ny kjøreøkt.

Bruk av babystolen utenfor bilen

Babystolen er et viktig sikkerhetsutstyr som hører til i bilen. I utgangspunktet er det her babystolen skal brukes.
Allikevel fungerer livet sånn at det noen ganger kan være praktisk å la babyen ligge i babystolen også utenfor bilen. Da er det noen ting som er viktig å huske på:
* Babyen skal alltid være godt fastspent i stolen, akkurat som når den brukes i bilen.
* Også her må du passe på at babyen har nok helning for å unngå problemer med oksygenopptaket.
* Flytt babyen ut av babystolen og over på et fast og flatt underlag så fort som mulig når babyen sover.
* Pass på at barnet ikke er for varmt. Ta av tepper eller åpne bilstolposen. Om dette ikke er nok for å få riktig tempratur må barnet taes ut av stolen.
* Babystolen skal alltid stå på gulvet, aldri på bord, benker, stoler mm.
* En ansvarlig voksen skal alltid se barnet mens det ligger i stolen.

Babystolen på vogn
De fleste vogner og babystoler kan i dag brukes sammen, men mange stoler trenger adaptere for å kunne brukes på en vogn. Dette kan butikken hjelpe deg med.
Også her gjelder punktene for bruk av babystolen utenfor bilen.
Husk at riktig helning i bilen er mye viktigere enn at babystolen passer på vogna du har valgt.

Levealder på babystolen

Babystolen har en levealder på 5-7 år. Basen har 10 års levetid.
Grunnen til at levealderen på babystolen er noe kortere enn på andre bilstoler kommer av at babystolen brukes mye også utenfor bilen, og utsettes derfor for stor slitasje.
Er stolen brukt mye; utenfor bilen, på flytur/reise eller av mer enn 3 barn bør man tenke nærmere fem år enn syv år.

Oppbevaring av stolen
Mange oppbevarer stolen en periode mens de venter på neste baby som skal bruke stolen.
Stolen må oppbevares tørt, mørkt og i et rom hvor tempratursvigningene ikke er for store.
Vær obs på at mus liker å spise på bilstoler.

Bakovervendte stoler som kan brukes fra nyfødt
Det finnes i dag noen bakovervendte stoler som også kan brukes helt fra barnet er nyfødt. Vi anbefaler å kjøpe en babystol, i alle fall til bruk i hovedbilen, både av de praktiske grunnene det er å kunne bære med seg babystolen inn i huset, ha den ferdig oppvarmet før man setter babyen i stolen med mer, men også fordi vi enda har til gode å se en nyfødt baby som sitter ordentlig bra i disse større stolene. Nyfødtdelen på disse stolene er et kompromiss, siden stolen egentlig er laget for større barn.

Baby som ikke trives i babystolen
Noen opplever at babyen ikke trives i babystolen. Gå igjennom punktene nedenfor for å prøve å løse problemet: 
1. Ta frem stolens manual. Gå igjennom manualen for å forsikre deg om at bilstolen er montert korrekt i bilen. Husk at helningen bør være på 40-45 grader. 
2. Sjekk at selene er stilt inn riktig (de skal komme ut litt nedenfor barnets skuldre), at nakkestøtten er korrekt innstilt og hvilke innlegg du skal bruke eller fjerne fra stolen (sjekk manualen til stolen.)
3. Er barnet varmt eller kaldt i bilen? Kanskje må du droppe bilstolposen, eller legge ett teppe over barnet i bilen. 
4. Svøp barnet (se punkt lenger opp i denne artikkelen.)
5. Noen velger å få sjekket barnet for låsninger i kroppen. Dette kan hjelpe. 

Om du har gått igjennom disse punktene, gjort eventuelle justeringer og barnet fortsatt ikke trives i stolen, kan det være greit å vurdere å bytte til en større stol. 
Det finnes i dag mange stoler på markedet som egner seg å bruke alt til nyfødte babyer, og til babyer som er noen måneder gamle. (Vi anbefaler dog å vente til babyen er noen måneder gammel før du bytter, da en nyfødt baby har det best i babystolen.) 
Pass på at stolen du eventuelt bytter til gir barnet nok helning, at selene kommer ut nedenfor barnets skuldre og at barnet har nok støtte, slik at barnet ikke synker sammen eller blir "hengende" i selen i løpet av kjøreturen. 


Bytte til neste stol? 
Generelt sett er den bakovervendte stolen ansett som litt sikrere enn babystolen. Vi anbefaler derfor at man bytter stol når barnet er mellom 8 og 12 måneder. Akkurat når du skal bytte stol kommer an på hva som passer familiens behov, barnet og hvilken stol du tenker å bytte til. 

Om du tenker å bytte til en fremovervendt stol, bør barnet sitte i babystolen så lenge som overhode mulig, da denne vil være et veldig mye sikrere alternativ. 

Babytolen er utvokst når barnet når vekt- eller høydegrensen på babystolen, eller når barnets hode går over den bakre kanten på stolen. 


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org