"best i test"

26.05.2021

Mange er opptatt av å velge en stol som er "best i test" når de skal velge bilstol. 
Dyrebarlast anbefaler at du ikke ser på hvilke stoler som er best i test når du velger stol. 

Grunnen til at vi ikke anbefaler å se på tester når du skal velge en bilstol er flere:

* Velger du en bilstol fra en anerkjent produsent får du uansett en veldig sikker stol. 
* Mange av testene som finnes handler ikke om sikkerhet, men hva en eller flere personer mener om stolene. Altså subjektive meninger om en stol. 
* Selv de testene som tester sikkerhet har gjerne med ett eller flere punkter som går på personers meninger om stolene som testes. 
* Selv i de testene hvor man ser på sikkerheten til stolen, vil stolen uansett bare være best i akkurat den kollisjonen, i akkurat den testriggen. 
* om stolen får 80 eller 85 poeng i en test har særdeles lite å si for sikkerheten til barnet i en faktisk kollisjon. 
* Det absolutt sikreste for barnet ditt er at du velger å ha barnet bakovervendt så lenge som mulig (minst til skolestart), og at du dermed velger en stol eller en kombinasjon av stoler som gjør dette mulig. Selv ikke de beste fremovervendte stoler kan måle seg med en hvilken som helst bakovervendt stol når det gjelder sikkerhet. 
* Det hjelper ikke at du har valgt en best i test-stol om den ikke passer barnet, bilen, familiens behov eller gjør at du ender opp med å snu barnet fremovervendt eller slutter å bruke beltestol for tidlig. 
* Det er viktig at du bruker stolen du velger korrekt. Det hjelper ikke med en best i test-stol om den er feil montert eller barnet ikke er spent godt nok fast i stolen. 
Sett deg ned og les både stolen og bilens manual nøye, for å være sikker på at monteringen er korrekt, samt at du setter deg inn i hvordan barnet skal sitte i stolen. Oppsøk gjerne annen informasjon, og spør noen du vet at har kunnskap om å sjekke at du har gjort alt rett. (Eksepelvis viser en undersøkelse gjort av BeSafe at 49% av småbarn sitter med for løse seler i stolen!)Plus-testen

Om du allikevel veldig gjerne ønsker å se på en test når du skal kjøpe stol, anbefaler vi at du ser på den svenske Plus-testen. 
Dette er en ekstremtest, hvor stolene testes med høyere fart og mindre oppbremsning enn i andre tester. I denne testen måler man belastningen på barnets nakke - og det er jo der de alvorlige skadene oppstår. 
I denne testen får stolen "bestått" eller "ikke bestått", noe som strengt tatt er mer logisk, da stolen enten er sikker nok eller så er den ikke det. 

Se liste over de plus-godkjente stolene HER. (PS, babystoler og beltestoler omfattes ikke av plus-testen.)

Grunnen til at vi anbefaler plus-testen er at dette er en test hvor man ikke har en vinner (med en stol som for mange ikke vil passe), men at man har en stor samling stoler som alle er veldig sikre å velge mellom. 

Dessuten er det pr nå ingen fremovervendte stoler som har bestått testen, og dermed ingen fremovervendte stoler eller kombistoler som kan oppnå plus-godkjenningenn.
Det vil si at ved å velge en plus-godkjent stol, eller å anbefale andre en plus-godkjent stol, er du med å sende et viktig signal til både forhandlere og produsenter om at vi ønsker kun bakovervendte stoler på det norske markedet.