Hvilken bilstol skal jeg velge? 

05.06.2019

Det spørsmålet vi oftest hører er "hvilken bilstol skal jeg velge til barnet mitt?" - i en eller annen variant. Det finnes ikke et fasitsvar på dette spørsmålet, men i denne artikkelen vil du få noen råd som forhåpentligvis kan peke deg i riktig retning.

BeSafe iZi Modular A RF X1 i-Size og BeSafe iZi Go Modular X1


Velg en bilstol som passer din bil
Det kanskje viktigste punktet når det gjelder å velge bilstol er å finne en som passer din bil. Bilstolen må ha rett helning i bilen (les mer om det HER), og det må være plass til den i bilen. Dette skal jeg gå nærmere inn på under de forskjellige typene bilstol nedenfor.

Velg en bilstol som passer ditt bruk og din økonomi
Tenk ut hva du egentlig ønsker, og tenk gjerne økonomisk. Det finnes dyre alternativer, og det finnes billige.

Ikke velg den stolen andre velger
 Selvfølgelig kan man velge det andre har valgt, men jamfør punktene ovenfor. Ikke velg bilstol på bakgrunn av at venninna di har den bilstolen, eller at flere i termingruppa di har funnet ut at dette er en bra stol. Velg en stol som passer din bil og ditt bruk.

Dyrt er ikke nødvendigvis best
Som med det meste annet betyr ikke nødvendigvis det at en bilstol er dyr at den er bra. Og en billig bilstol trenger ikke å være dårlig.
Velger du en bilstol fra en anerkjent produsent får du en sikker stol, uansett om den koster 2000 eller 6000.


Fancy funksjoner og dyre navn
Fancy funksjoner og dyre navn gjør ikke en bilstol sikrere, og mange funksjoner er strengt tatt ikke nødvendige (selv om det kan fremstilles som noe du aldri vil klare deg uten). Tenk først og fremst på hvilket alternativ som vil gjøre at du velger ha å barnet ditt bakovervendt så lenge som mulig.  


"Best i test" er ikke nødvendigvis best
Mange leser tester av bilstoler før de kjøper bilstol, og det er forståelig, men strengt tatt er ikke disse testene så viktige å forholde seg til.
Så lenge barnet sitter bakovervendt er barnet veldig godt beskyttet. At barnet sitter bakovervendt lenge, og at bilstolen passer i bilen er det absolutt viktigste du kan gjøre for sikkerheten til barnet ditt. Forskjellene som kommer frem i labratorietester er så minimale at de i en reel ulykke ikke vil utgjøre en betydelig forskjell.
Dessuten er mange av testene som finnes der ute såkalte forbrukertester, som overhode ikke sier noe om sikkerheten til bilstolen. 
Skal du allikevel se på slike tester er det viktig at du studerer slike tester nøye, og får med deg hvilke kriterer stolen har scoret bra og dårlig på. 
Den eneste testen vi anbefaler er Plus-testen, som du kan lese mer om HER.

Les manualen til bilstolen
Dette handler ikke om å velge bilstol, men jeg tar det med her allikevel. Les manualen. Sett deg inn i hvordan din bilstol skal brukes og ikke bruks. Feilmontering og feilbruk av bilstoler er et STORT og livsfarlig problem.
Og alle som kjører med bilstolen i bilen må kunne å montere bilstolen korrekt. Ikke la den ene parten i forholdet ta seg av alt som har med bilstolen å gjøre. Plutselig står man der alene og må montere bilstolen uten å ha gjort det før, og det er ikke alltid like gøy!


Les manualen til bilen
Ja, faktisk! Her står det ofte viktige opplysninger om montering av barnestol i din bil. Noen biler har for eksempel begrensninger på montering av barnestol i midten bak eller i forsetet. Har man biler med en tredje seterad, må man være spesielt obs på at mange av disse bilene ikke tillater bruk av barnestol på bakerste rad.


Oppbevaringsrom
Noen biler har oppbevaringsrom i gulvet ved baksetene. Om man har slike oppbevaringsrom må man enten åpne lokket og la støttebenet på bilstolen stå mot gulvet, eller fylle opp oppbevaringsrommet med godkjent fyllmasse (kontakt merkeverksted).


Axkid Modukid Infant

Babystol

- For at babyen ikke skal få problemer med oksygenopptaket er det viktig at babystolen har nok helning. Velg en babystol som i din bil får 40-45 graders helning. Dette er veldig viktig, og ved å teste forskjellige stoler i bilen vil man se at mange vil bli eliminert bort ganske fort, da mange babystoler rett og slett blir for bratte i bilen. Les mer om helning på bilstolen HER.

- Velg en babystol med base. Ved mindre du ikke får plass til base fordi du skal ha tre bilstoler i baksetet. På basen klikker du enkelt babystolen fast, og dette minsker risikoen for feilmontering, da babystolen blir tatt mye inn og ut av bilen.

- Når du har funnet de babystolene som passer din bil, er det et par andre ting du kan tenke over: Passer babystolen på vogna jeg har kjøpt? Ønsker jeg en babystol med lang rygg slik at den kan brukes på ferie også etter at barnet har byttet til bakovervendt stol? Skal jeg bære babystolen mye og har bruk for en med lett vekt?

- I dag finnes det en del større bakovervendte stoler som også kan brukes fra babyen er nyfødt. Vi anbefaler allikevel at velger en babystol som hovedstol til din baby. Både av praktiske årsaker, og fordi babyen ofte ikke sitter like godt i disse større stolene. Til bil nummer to, som gjerne brukes lite de første månedene, kan dette allikevel være en ok løsning. 
 

Stoler å se på:
Axkid Modukid Infant
BeSafe iZi Go Modular
Britax Babysafe i-Size
Cybex Cloud Z i-Size
Cybex Aton M i-Size
Cybex Aton M
Maxi Cosi Pebble Plus
Maxi Cosi Pebble Pro i-Size
Maxi Cosi Rock

Cybex Atom 5 er den eneste vi anbefaler av stoler med beltemontert base.

Husk:
- Bærehåndtaket er en viktig del av sikkerhetsfunksjonen på babystoler, og fungerer som et veltebur i en kollisjon. Ved mindre noe annet står tydelig spesifisert i manualen til din bilstol skal bærehåndtaket alltid være i bæreposisjon i bilen.

- Ta pauser. Selv om det bare er en myte at det er skadelig for babyens rygg å sitte lenge i bilstolen, er det fakta at barns oksygenopptak reduseres vesentlig når barn sitter i bilstolen. De strengeste anbefalingene sier at nyfødte babyer bør sitte i babystolen maks 30 minutter av gangen, og videre rundt 60 minutter. Ta pauser. Noen minutter ute av stolen er mer enn nok, så kan turen videre fortsette. Og husk, oksygenopptaket blir dårligere også når barnet sover!

- Det sikreste er å ha så lite helning som mulig på stolen, men fordi små barn ikke kan sitte med lite helning uten å synke sammen og dermed ikke få nok oksygen, er det viktig at babystolen har veldig mye helning. Det gjør også at man så tidlig som mulig bør bytte til en stol med mindre helning, slik at barnet kan sitte sikrere. Når barnet kan sitte i neste stol uten å synke sammen i løpet av bilturen, og uten at haka faller frem mot brystet når babyen sitter i stolen (også når hen sover), og selene kommer ut nærmere skulderen enn øret, bytter man til neste stol.

- Babystolen er et sikkerhetsutstyr som skal brukes i bilen. Bruk utenfor bilen bør unngås. På verdensbasis er det årlig en del dødsfall forbundet med babystol, og de aller fleste av disse skjer når babystolen brukes utenfor bilen.
  
- Av sikkerhetsmessige årsaker bør det være 10-15 cm mellom babystolen og setet foran om mulig.

- Dra barnets rumpe helt ned mot skrittstroppen.

*bilde av baby i babystol med rumpa mot skrittstropp og ikke*

Øverste bilde viser en baby som ligger med rumpa nede i stolen.
Det nederste bilde viser en baby som ligger med rumpa mot skrittstoppen. Det nederste bilde viser hvordan barnet skal sitte. 
Løft barnets ben opp i lufta, slik at det er rumpa som kommer helt inntil skrittstroppen. 


Axkid ONE

Bakovervendt stol

Det viktigste punktet her er: Velg den løsningen som gjør at barnet ditt sitter bakovervendt så lenge som mulig. Bakovervendt er alltid sikrest, og ingen fremovervendt stol vil noen gang komme i nærheten den samme sikkerheten som en bakovervendt bilstol gir barnet ditt.


I dag finnes det to måter å montere bilstoler på, det ene er med bilens belte, det andre er med isofix. Det første man bør avgjøre er om man vil ha en isofixmontert stol eller en beltemontert stol.


Isofixmontering
+ Enkel montering
+ Noen føler at babyen sitter bedre i en isofixstol (da disse ofte er mindre/trangere enn en beltemontert stol). I følge NTF og svenske forskere er det allikevel ikke noen sikkerhetsmessig forskjell på å velge en litt trangere stol.
- Lite fleksibelt i forhold til helning på stolen (med noen unntak)
- Lite fleksibelt i forhold til benplass hos barnet og de foran
- Varer bare til 18 kg/105 cm (Axkid ONE er unntaket)
- Varer ikke ut bakovervendtperioden, man må altså kjøpe en bakovervendt beltemontert stol når isofixstolen er utvokst (Axkid ONE er unntaket)
- Kan ikke monteres i biler uten isofix
- Ofte dyre stoler

Beltemontering
+ Fleksibelt i forhold til helning på stolen
+ Fleksibelt i forhold til benplass hos barnet og de foran (med noen unntak)
+ Varer til 25 kg, lengden varierer fra stol til stol og barn til barn
+ Varer ut bakovervendtperioden (med noen unntak)
+ Passer i stort sett alle biler (med noen unntak)
+ Billigere løsning, da stolen varer ut bakovervendtperioden og generelt er billigere enn isofixstoler
+ Lettere i vekt
- Litt vanskeligere montering. Men strengt tatt er det ikke vanskelig!

- Velg en stol som både har så mye som ca 35 graders helning, og så lite som ca 10 graders helning i din bil. En baby trenger mye helning, et større barn mindre. Husk at des mer rett stolen er i ryggen, jo sikrere er den for barnet.

- Sjekk begrensningene på stolen. I dag opererer man med to godkjenninger i Europa. Den ene går bare på vekt (ECE R44/04) og den andre på både vekt og høyde (UN R129)

- Sjekk at det er plass i bilen. Enkelte stoler tar mer plass enn andre. (Og husk at montering i midten ofte er et godt alternativ!)


Stoler å se på:

Isofixstoler med rotasjonsfunksjon
Britax SwingFix (18 kg)
BeSafe iZi Twist i-Size
Cybex Sirona Z/Q (18 kg)
Recaro Zero 1 i-Size (18 kg/105 cm)

Isofixstoler
Axkid Modukid (18 kg/105 cm)
BeSafe iZi Modular RF i-Size (18 kg/105 cm)
BeSafe iZi Kid X2 i-Size (18 kg/105 cm) (OBS: stolen skal stå inntil setet foran eller ha minimum 25 cm mellomrom)
Cybex Sirona M i-Size (19 kg/105 cm)
Maxi Cosi Pearl One (18,5 kg/105 cm)
Maxi Cosi Mica (105 cm)

Isofixmontering og beltemontering
Axkid Rekid (Denne stolen kan brukes med isofix til barnet er 18 kg og belter til barnet er 25 kg)
Klippan Triofix (18 kg)

Beltemonterte stoler til 25 kg
(Høyden oppgitt i parantes er IKKE en grense for når setet er utvokst, men når setet erfaringsmessig er utvokst for å gi en pekepinn hvor lenge setet vil vare. Her vil det være store individuelle forskjeller. Husk at det sikreste alternativet for ditt barn alltid vil være å sitte bakovervendt, uansett alder!)

Axkid Minikid (115-120 cm)
Axkid Wolmax (120 cm)
BeSafe iZi Plus (110-115 cm) (OBS: stolen skal stå inntil setet foran eller ha minimum 25 cm mellomrom)
Britax MaxWay (118-120 cm)
Britax MaxWay Plus (120-125 cm)
Britax HiWay (105-110 cm)
Britax TwoWay (120-125 cm)
Klippan Cnetury (135 cm)
Maxi Cosi Mobi XP (120 cm)

Husk:
- Den bakovervendte bilstolen er utvokst når 1/3 av hode går over øverste kant på stolen eller når skuldrene ikke lenger får plass under nakkestøtten.

- Selene skal komme ut nærmere skulderen enn øret. Om man må velge velger man heller at selene kommer ut nedenfor skuldrene. Er man på øverste hakket på selene er det bedre at selene kommer ut langt nedenfor skuldrene enn at barnet snues fremovervendt.

- Kun BeSafe og Axkid sitt sparketrekk med iPadlomme er testet for bruk med bakovervendt bilstol. Bruk derfor en av disse om du skal ha iPad i bilen.

Klippan Century


Britax KidFix lll M

Britax KidFix lll M

Bilde av riktig og ikke riktig belteføring

Beltestol

- Beltestolens viktigste funksjon er å plassere beltet korrekt over barnets kropp. Derfor er det viktig å finne en stol som gir korrekt belteføring på ditt barn i din bil. Barnet må altså prøve bilstolen mens den er montert i din bil. Beltet skal legge seg naturlig over barnets lår (ikke over hoftene som på oss voksne, da barnets hofter ikke er ferdig utvokst og ikke vil klare å holde belte tilbake i en kollisjon, noe som vil føre til alvorlige skader på indre organer), samt midt på skulderen.

Øverste bilde viser hvordan beltet skal ligge, flatt over barnets lår.
Nederste bildet viser hvordan bildet IKKE skal ligge, over barnets hofter.  


- Når barnet sitter i bilstolen i bilen må barnet lene seg frem, også tilbake igjen. Da skal beltet enkelt skli inn igjen. Om det ikke gjør det passer ikke stolen i din bil.

- Noen beltestoler har krav om at hele eller deler av stolens rygg må ligge inn mot bilens seterygg. Sjekk hvilke krav setet du prøver har, og om setet møter disse kravene i din bil.

- For bedre plassering kan det ofte hjelpe å fjerne bilens nakkestøtte når man setter inn beltestolen. På biler hvor man ikke kan fjerne nakkestøtten må man være ekstra oppmerksom på hvilken stol man prøver.

- Prøv å juster beltestolens rygg til det høyeste, og se hvordan den passer i bilen da.

- Om du har isofix i bilen velger du en beltestol med isofixmontering. Har du ikke isofix velger du en bilstol uten isofixmontering, og da må du huske på å festet setebelte rundt bilstolen om bilstolen ikke er i bruk på kjøreturen - hvis ikke har du fort en farlig løs gjenstand i bilen i en ulykke.

- Når barnet sitter i beltestol er det svært viktig at man har nok avstand til setet foran. Mange barn som sitter fremovervendt får hodeskader fordi de kastes inn i seteryggen på setet foran i en ulykke. Du bør som minimum ha 55 cm fra der sitteputen og seteryggen møtes (der isofixfestene er) i baksetet og til toppen av ryggen (nedenfor nakkestøtten) på setetryggen foran.


For sikkerheten sin del må du ha 55 cm mellom de to røde strekene

Stoler å se på:
Axkid Bigkid
BeSafe iZi Flex Fix i-Size
Britax Kidfix lll S
Britax Kidfix lll M
Britax KidFix ll XP SICT
Britax KidFix2 S
Britax KidFix2 R
Britax Kid ll
Britax Discovery SL
Britax Adventure
Cybex Solution Z-fix 
Maxi Cosi RodiFix AirProtect (isofix)
Maxi Cosi Rodi AirProtect
Maxi Cosi Kore


Husk:
- En bakovervendt bilstol er alltid det sikreste alternativet, selv om barnet er over 4 år

- Vi anbefaler at barnet er MINIMUM 5 år, 110 cm og 18 kg for å sitte i beltestol

- Når barnet sitter i beltestol er det ekstremt viktig at barnet sitter helt i ro hele bilturen. Barnet kan ikke lene seg frem eller til siden, ikke flytte på beltet, legge det under armen eller lignende. Dette er noe de fleste må øve mye på.

- Unngå all bruk av yttertøy og tøy som klumper seg i beltestol

- Pass på at beltet ikke er vridd, og at det til enhver tid ligger stramt over barnets kropp. På beltestoler (og puter) med horn, er det svært viktig at hoftebeltet ligger under hornene!

- En voksen skal alltid sjekke at beltet ligger korrekt før kjøreturen.

- Bruk beltestolen så lenge som mulig, selv om vektgrensen på 36 kg er passert.

- Om beltestolen ikke er montert med isofix, må man alltid spenne fast bilstolen med bilens belte når den ikke er i bruk. Hvis ikke blir beltestolen en farlig løs gjenstand i bilen.

BeSafe iZi Flex Fix i-Size


Axkid Minikid, Britax MaxWay og Klippan Century i en Hyundai Ioniq. 

Tre bilstoler i baksetet

- I de aller fleste biler er det fullt mulig å få plass til tre bilstoler i baksetet, man må bare finne rett kombinasjon.

- Beltestoler tar ofte mer plass i bredden enn bakovervendte stoler.

- Britax MaxWay Plus egner seg godt i midten i de aller fleste biler.

- Axkid Minikid, Britax MaxWay og Klippan Century passer godt ved siden av hverandre.

- Britax Adventure og Discovery, samt Maxi Cosi AirProtekt og BeSafe iZi Flex Fix i-Size er smale beltestoler.

- Det er sjeldent mulig å montere stolene med isofix når man skal ha tre seter i bilen.

- Husk at forsetet med utkoblet airbag kan være en god mulighet.

bilde av tre bilstoler


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org