Isofix

16.12.2019

Isofix er en del av bilstolen, og er en måte å feste bilstolen til bilen på. Ved hjelp av to isofixarmer på bilstolen, klikker man bilstolen fast i bilens isofixforankringspunkter.  Isofixarm


Isofix, eller International Standards Organisation FIX, er som navnet sier en international standard for bilstoler og biler. Isofix ble utviklet på 1990-tallet,  og har vært standard i alle biler produsert etter 2007. Mange biler fra før 2007 har også isofix. Noen biler har isofix som ekstrautstyr. 

Forankringspunktene i bilen sitter i seteryggen eller i setebenken. I noen biler er disse tydelig marker og lette å finne, i andre biler er det mer utfordrende da punktene kan være godt gjemt. 

I de fleste biler finner isofixpunktene i bilen i baksetet, på begge sider. I biler med tre separate/fullverdige bakseter finnes det også gjerne i midtsetet. Noen biler har også isofix i forsetet. (Husk å alltid koble ut airbag når barn under 12 år sitter i forsetet.)

Axkid Modukid Seat og base


Det finnes i dag tre typer bilstoler som monteres med isofix:
- Babystol med isofixbase
- Bakovervendt stol til 18 kg eller 105 cm
- BeltestolBabystol

For babystoler i dag er en isofixbase mer eller mindre standard. Med det nye i-Size reglementet som blant annet ønsker å gjøre montering av bilstolene så idiotsikkert som mulig, har det kommet inn krav om at bilstolen bare skal kunne monteres på en måte (med bilens belte eller med isofix), og da blir det isofix. 

Om babystolens base monteres med isofix eller bilens belte spiller ingen rolle sikkerhetsmessig, men vi anbefaler på det sterkeste å velge å bruke base til babystolen. 

En base gjør at du enkelt klikker babystolen på basen når du skal ha med babyen i bilen - for babystolen tar man som oftest med når babyen taes ut av bilen. Alternativet er å montere babystolen direkte i bilens belte. Dette kan være et greit alternativ om man skal sitte på med noen, skal kjøre taxi eller har leiebil på ferie. I det daglige er det derimot lurt å ha en base, da en base vil redusere muligheten for feilmontering kraftig. 

Det som er svært viktig når man skal ha en baby i bilen er at babyen har nok helning på stolen sin. Babyen har enda svake muskler og et stort og tungt hode, og vil ikke klare å løfte hodet sitt selv om hen blir sittende med hodet i en posisjon som ikke er bra for pusten. Prøv selv å sitte med haka helt inntil brystet en stund og kjenn på hvor tungt det blir å puste. (I tillegg bør man velge en babystol med gode babyinnlegg som gir babyens hode nok støtte.) 

Og her kommer også utfordringen. Mange babystoler blir veldig bratte når de er montert med isofixbase i bilen. Babystolen skal ha mellom 40 og 45 grader (men aldri mer en 45 grader), og det færreste babystoler/baser har mulighet for å justere helningen på stolen. Her må man altså gå i butikken og prøve stoler i bilen mens man måler helningen. Måling av helningen kan du lese mer om HER

Når du har prøvd forskjellige stoler og funnet ut hvilke babystoler som gir korrekt helning i din bil, så kan du velge hvilken av disse stolene du vil kjøpe utifra andre kriterier (for eksempel hvilken stol som passer på vognen du har valgt eller den som er lettest i vekt.)

Britax Babysafe i-Size med isofixbase Bakovervendt stol

Bakovervendte stoler kommer i dag i to kategorier:
* De isofixmonterte som går til 18 kg (gammelt regelverk) eller 105 cm (nytt regelverk). 
* De beltemonterte som går til 25 kg. 

Det viktige å få med her er at ingen barn er store nok til å gå direkte fra en isofixmontert bakovervendt stol til en beltestol. Uansett alder, vekt og høyde. Det vil si at du alltid må gå over til en beltemontert bakovervendt stol når isofixstolen er utvokst. 

Så hvorfor velger folk å kjøpe en isofixmontert stol først? 
Butikkene er veldig ivrig på å selge disse stolene, og i Europa, hvor man enda ikke helt har fått øynene opp for hvor viktig bakovervendt sikring er, synes man de bakovervendte stolene til 25 kg er store, klumpete og vanskelige å montere. Derfor fokuserer også bilstolprodusentene mye på isofixstolene. I tillegg har isofixstolene blitt snakket frem i form av at de skal være umulige å feilmontere, og at feilmontering er et stort problem på de beltemonterte stolene.   

Og ja, feilmontering er et stort problem. Og det går fint an å feilmontere en isofixstol. Selv om det er færre ting man kan gjøre feil. (De beltemonterte stolene er heller ikke så vanskelige å montere!)

Isofixstolene har ofte mer fancy funksjoner og stilig design, og det er noe vi liker her i Norge. At de er stive i pris er heller ikke noe vi er så opptatt av. 

En av disse fancy funksjonene isofixstolene har er at noen av dem kan roteres. Det vil si at du kan vende barnet mot deg/døråpningen når du skal ta barnet ut av stolen og sette barnet inn igjen. For noen er dette en fantastisk funksjon, for mange er den ikke så viktig. 

En annen fordel er at isofixstolene ofte tar lite plass fra forsetet. Og det er jo alltids praktisk. Til gjengjeld tar de stor plass i bredden, og i de fleste biler vil det være vanskelig å få inn tre personer/bilstoler i baksetet om en eller to av stolene monteres med isofix. 

En del isofixstoler er del av et modul-system, som gjør at du kan bruke den samme basen med både babystolen og den bakovervendte stolen. Dette høres jo veldig praktisk ut, og kan gjøre at man sparer litt penger. Men med dagens kultur hvor man får to tette barn, sitter man da gjerne med en bakovervendt stol man ikke får brukt fordi babyen må ha basen til babystolen, eller man må allikevel kjøpe to baser. En sånn ting som kan høres veldig praktisk ut, men som ikke nødvendigvis er det. 

Alle isofixstoler har mulighet for å justere sittevinkelen etter montering. Det vil si at barnet kan sitte mer oppreist når hen er våken, og legges mer tilbake når hen skal sove. Her er det viktig å huske på at for mye helning kan gå utover barnets sikkerhet (selv om det ser behagelig ut med god liggestilling.) Riktig bilstol med riktig helning gjør at man ikke trenger å endre sittevinkelen uansett om barnet skal sove eller være våkent. 

En isofixstol har også mindre fleksibilitet i forhold til helningen på stolen ved montering. Det vil si at helningen bestemmes av hvor mye helning stolen i seg selv er bygd med, i kombinasjon med hvordan isofixpunktene i din bil er satt og hvor bratte eller flate seter du har i bilen. 
Det vil si at man også her må måle helningen før man kjøper stolen. 
Som et eksempel: har du et barn på to år, som absolutt ikke bør ha noe mer enn maks 30 graders helning, så er det dumt å kjøpe en stol som i din bil gir 25-40 graders helning. Da bør du heller velge en stol som for eksempel har 15-35 graders helning i din bil 

Her må man altså tenke på hvor gammelt barnet kommer til å være når hen tar i bruk stolen. Du bør tenke ca slik: 
6 måneder - ca 40 graders helning
1 år- maks ca 30 graders helning
2 år + - maks 25 graders helning. Mange klarer seg med mye mindre. 

Isofixstoler har en tendens til å ha en veldig C-formet (skålformet) sittestilling for barnet, noe som gir mange barn en del trykk på magen, og kan føre til oppkast og ubehag. For noen barn fører det også til vondt i rumpa/ryggen. 
Isofixstolene har også ofte dårlig med benplass. Selv om benplass er noe de fleste barn fint klarer seg uten, er dårlig benplass kombinert med høye sidekanter på bilstolen noe som for mange ikke fungerer så bra; dette gjør at barnets ben blir mer låst i en posisjon, og det kan føre til ubehag for barnet. 

Selv om isofixstoler er sett på som enkle å montere, kan det allikevel være en utfordring. Det kan være vanskelig å treffe på isofixpunktene i bilen, og er bilstolen av en type som har isofixarmene integrert i bilstolen (ikke noen base man tar av), så kan stolen oppleves å være i veien for å komme til å få festet isofixfestene (du må lene deg over hele stolen for å få festet den innerste isofixarmen). I tillegg er stolen ofte ganske tung å håndtere. Det er også en grunn til at det ikke alltid er en fordel å velge isofixstol om man skal flytte bilstolen mellom to eller flere biler. I så fall bør man i alle fall velge en bilstol med sete og base i to deler. 
Vær også obs på at isofixstoler ikke kan monteres med bilens belte. Det vil si at om du kjøper en bakovervendt isofixmontert stol og ønsker bruke den i bestemors bil som ikke har isofix, så har du ikke mulighet til det. 

En siste ulempe er at isofixstoler i de fleste biler ikke kan monteres hverken i midten eller i forsetet. Begge deler kan være en stor fordel om man f.eks har bilsyke barn, barn som tar av seg selene, som lett blir misfornøyd i bilen eller lignende. 

Som nevnt i starten av dette avsnittet så må du alltid kjøpe en beltemontert bakovervendt stol når isofixstolen er utvokst. Dette, spesielt med tanke på at isofixstoler i seg selv er ganske dyre, gjør at det kan være en dyr løsning å gå for en isofixstol først og en beltemontert etterpå. Heldigvis er det sånn i bilstolverdenen at dyrt ikke nødvendigvis er best. Du kan veldig fint velge en rimelig løsning og allikevel sikre barnet ditt på best mulig måte. 

Som en liten motvekt til resten av verden som virker å elske isofixstoler, er ikke vi like positive. I hovedsak fordi vi ser at bruken av isofixstoler gjør at mange snur barna for tidlig. Allikevel er det mange som er veldig fornøyd med sine isofixstoler, og om du er villig til å kjøpe en beltemontert bakovervendt stol når isofixstolen er utvokst er det absolutt ingen ting i veien for å velge en isofixmontert bilstol først. Med riktig isofixstol til din bil og dine behov er dette helt klart supre stoler. 

Britax SwingfixBeltestoler

Når det gjelder beltestoler har isofixen i hovedsak en oppgave, nemlig å holde stolen på plass når den ikke er i bruk av et barn. Dette fordi en beltestol vil være en løs gjenstnad som kan skade andre personer i en bilulykke. 
Det vil si at om du velger en beltestol uten isofix, må du feste den med bilens belte når den ikke er i bruk. I tillegg er isofixen med på å holde igjen stolen i en ulykke også når barnet sitter i stolen. Siden isofixen gjør beltestolen tung, er dette en god funksjon, da barnet får mindre press på kroppen, ettersom barnet presses mellom bilens belte og beltestolen. 
Om du ikke har isofixfester i din bil, kan det være lurt å velge en beltestol uten isofix, for å få en stol som er så lett i vekt som mulig, og på den måten redusere presset på barnets kropp.  

Alle beltestoler med isofix kan brukes i bilen uten å montere den med isofixen. 

Britax Kidfix lll M Er det normalt at isofixstolen skrangler og/eller knirker når man kjører - Ja. 
Er det normalt at basen kan vippes inn mot seteryggen, og/eller skyves litt sideveis i setet - Ja
Er det normalt at man kan rugge på setet som står oppå basen - Ja

Basen skal sitte tight i bilen og antirotasjonsbøylen skal stå i spenn mot seteryggen. Om du føler du kan flytte stolen sideveis er den ikke satt nok i spenn.
Skranlging og bevegelser i selve stolen er helt normalt. Så lenge alle indikatorene lyser grønt, sitter stolen som den skal. Husk å sjekke indikatoren på begge isofixarmene og på støttebenet også. 
Opplever du at isofixstolen skrangler/knirker mye kan det være et tegn på at den ikke står nok i spenn. 


Feilmontering!
Den vanligste feilen på isofixstoler er at man kan fjerne antirotasjonsbøylen, og velger å fjerne denne blant annet for å gi barnet bedre benplass. Antirotasjonsbøylen har en veldig viktig sikkerhetsfunksjon og skal ALLTID brukes. 
Den nest vanligeste feilen er at stolen ikke er satt godt nok i spenn med antirotasjonsbøylen mot bilens seterygg. 
Noen av stolene har en funksjon som gjør at støttebenet piper om det ikke er stilt inn korrekt. Disse stolene har et lite deksel som settes på støttebenet når stolen ikke er montert i bilen, for å unngå at stolen står og piper. Dette er svært viktig at man fjerner dekselet når bilstolen monteres i bilen. 

Antirotasjonsbøylen på Axkid Modukid Seat


Isofixmonterte baser som kan brukes med babystol og bakovervendt stol:

- Axkid Modukid Infant og Modukid Seat
- BeSafe iZi Go Modular og iZi Modular
- Cybex Cloud Z og Sirona Z i-Size R
- Maxi Cosi Rock og Pearl One

Isofixmonterte stoler som kan roteres:
- BeSafe iZi Twist
- Britax Swingfix
- Cybex Sirona Z i-Sixe R
- Nuna Norr

Britax Swingfix rotert mot døråpningen


Isofixstoler som er Plus-godkjent

- Axkid Rekid
- Axkid Modukid
- Avionaut Aerofix RWF
- BeSafe iZi Kid X2 i-Size
- BeSafe iZi Kid X3 Isofix
- BeSafe iZi Modular RF i-Size
- Britax MaxFix ll
- Britax Swingfix i-Size
- Concord Reverso i-Size
- Concord Reverso Plus
- Klippan Kiss 2 PLus
- Maxi Cosi Pearl XP i-Size
- Nuna Norr

Vi anbefaler alltid å velge en Plus-godkjet bilstol. Les mer om Plus-godkjenninga HER.
Ved å velge en Plus-godkjent bilstol er du også med på å sende et signal til produsenter og forhandlere om at vi foretrekker bakovervendte stoler. 


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org