En kort introduksjon til bilstoljungelen

27.08.2020

Mange føler seg ganske overveldet når de skal velge en ny bilstol, og det kan være vanskelig å vite i hvilken enden man skal begynne.

I dette innlegget vil du få en liten oversikt. Først gir vi en liten gjennomgang av de forskjellige typene bilstoler som finnes, også får du litt annen viktig info lenger ned i innlegget. Babystolen Britax Römer Baby-Safe i-Size


Babystol
Den første bilstolen du velger er en babystol. Den går fra 0-13 kg (gammelt regelverk) eller 40 til ca 90 cm (nytt regelverk/i-Size)

Babystolen er lett gjenkjennelig ved at den har et bærehåndtak.
Babystolen er laget for at man skal bære den med seg, og de aller fleste tar med seg babystolen med babyen i når de går ut av bilen.
Babystolen monteres enten med bilens trepunktssele, eller med en base (som igjen enten monteres med isofix eller bilens trepunktssele). En base er en stor fordel, da slipper man å montere stolen for hver gang man tar den inn og ut av bilen, noe som både sparer tid og ikke minst reduserer risikoen for feilmontering.
Babystolen er laget for å passe til en liten baby, med god helning og en skålform/c-form som er bra for babyens rygg. En viktig funksjon er at den er lett å bære med seg, og de fleste kan brukes sammen med en vogn (sjekk at vognene og bilstolen din kan brukes sammen).

 Bag til bruk i bilen (hvor babyen ligger flatt) er på ingen måte anbefalt ved mindre det er en tungtveiende medisinsk årsak som gjør at bruk av en bakovervendt bilstol ikke er mulig.

I dag finnes det også en del større bakovervendte stoler som kan brukes fra barnet er nyfødt. Vi anbefaler allikevel at man velger en babystol til bruk den første tiden. 


Axkid Minikid


Bakovervendt bilstol
Når babystolen er utvokst velger man en bakovervendt bilstol. Disse går fra 0 eller 9 kg, til 18 eller 25 kg. Eller 105 cm om det er en i-Size stol.

Barn bør sitte bakovervendt til de største bakovervendte bilstolene er utvokst, det vil si når barnet er ca 125 cm høyt/6-7 år gammelt. 
Bakovervendte bilstoler kommer i to varianter, enten med isofix som går til 18 kg eller 105 cm, eller beltemontering som går til 25 kg.
Man kan derfor velge om man først vil ha en isofixstol, og så kjøpe en beltemontert stol til 25 kg når isofixstolen er utvokst, eller gå rett på en beltemontert stol. 

Nyhet 2020: Axkid ONE er den første isofixstolen godkjent til 23 kg og 125 cm. Denne holder ut hele bakovervendtperioden. Beltestolen Britax Römer KidFix lll M


Beltestol
Når barnet ikke lenger får plass i en av de store bakovervendte stolene er det på tide å bytte til beltestol

Det er anbefalt å bruke beltestol så lenge som mulig, helst til 12 års alder, og spesielt om barnet sovner i bilen.
Beltestolen viktigste funksjon er å styre bilens trenpunktsbelte riktig over barnets kropp (om beltet ikke ligger riktig kan det gi store skader i en ulykke). 
Mange barn trenger beltestolens fysiske begrensning for å klare å sitte så stille som det er påkrevd, slik at beltet alltid ligger korrekt over kroppen. 
Om barnet sovner i bilen er det også svært viktig med en beltestol for å holde barnet i riktig posisjon. 
I tillegg gir beltestolen ekstra beskyttelse ved sidekollisjoner og om bilen kastes rundt i en ulykke. 
Vi anbefaler alltid at barn sitter i beltestol så lenge som mulig, og at man først går over til pute når barnet har vokst ut av beltestolen. 


Mange av dagens beltestoler kan monteres med isofix. Fordelen med dette er at man slipper å feste beltestolen med bilens belte når den ikke er i bruk (om belstestolen ikke festes med beltet og man havner i en ulykke blir beltestolen en løs gjenstnad som kan skade andre personer i bilen). Ulempen er at beltestolen blir tyngre med isofix, som kan gi barnet som sitter i stolen unødvendig skade i en ulykke dersom stolen IKKE er montert med isofix. Har man mulighet for å montere beltestolen med isofix bør man altså gjøre det, og har man ikke denne muligheten bør man velge en stol uten isofix.

Les mer om beltestol HER


pute

Pute
Til slutt bør barnet sitte noen år på pute. Dette for å gi barnet riktig belteføring. Spesielt for barn som ikke lenger får plass i beltestolen, men fortsatt ikke er stort nok til å sitte uten.

Barnet er stort nok til å sitte uten pute eller beltestol når alle kravene under er oppfyllt:Under ligger det noen plakater med forklaringer til de forskjellige stolene som er gjennomgått tidligere i innlegget.

Klikk på bildene for å gjøre dem større og se forklaringeneAirbag
Barn bør være 12 år og minimum 140 cm før de sitter foran en aktiv airbag. Skal barn yngre/mindre enn dette sitte i forsetet, bør man koble ut airbagen. Dette gjelder også om barnet sitter i stol eller på pute.
Sideairbager og airbager i baksetet er ikke farlig for barn, men det er viktig at barnet ikke sitter å lener seg mot f.eks. bilens vindu, da kan airbagen treffe barnet feil. 
Det finnes også noen få biler med airbag integrert i bilens belte, denne løsningen er ikke forenelig med mange bilstoler. Ta kontakt med produsenten av ditt barnesete for å høre hvordan de stiller seg til dette om du har en slik løsning i din bil.Bilstolens isofixarm


Isofix
Isofix er et festesystem for bilstoler som finnes i alle nyere biler. Det er to kroker som sitter i setets rygg (mellom ryggen og sitteputen) og som man klikker bilstolen fast på. Isofixmontering er svært enkel, men har foreløpig en del begrensninger i forhold til barnets størrelse. Alternativer er å montere stolen med bilens belte, noe som er like sikkert så lenge det gjøres korrekt. Beltemonterte stoler er også mer fleksible i forhold til helningen på stolen (viktig med riktig helning for sikkerhetens del), samt plass for både de i forsetet og barnet i bilstolen.

Det er alltid viktig å sette seg grundig inn i hvordan barnestolen skal monteres og brukes, uansett om man velger isofix eller beltemontering.

Les mer om isofix HER.
Les mer om helling på bilstolen HER.


Axkid Modukid Seati-Size (ECE R129)
i-Size er det nye regelementet for godkjenning av bilstoler for salg. Hovedforskjellen er at stolene godkjent etter i-Size bruker lengden på barnet, mens bilstolene fra det gamle regelverket bruker barnets vekt.

De fleste i-Size stoler monteres med isofix, og siden isofix foreløpig har en vektbegrensning, har alle i-Size stoler også en vektbegrensning, selv om de i hovedsak går på barnets høyde. Vekt og høydebegrensningene står på den (som oftest) oransje klistrelappen på stolen og i stolens manual. 


Axkid Modukid Seat med minst  og mest helning


Hellingen på bilstolen
På bakovervendte stoler er det viktig å få riktig helling på stolen. For mye helning gir mindre sikkerhet, og for lite helning kan være ukomfortabelt for barnet.

Et babysete skal ha 40-45 graders helning montert i din bil (husk at bilen må stå på flatt grunn når du måler).

Et bakovervendt sete for barn rundt 1 års alder bør ha ca 30 graders helning. 35 grader er absolutt maks.
For et 3 år gammelt barn bør helningen være ca 15 grader.
Helningen kan du måle med mobilen. "Måleverktøy" appen på iPhone, og "Clinometer" på Android.
Husk: Jo mindre helning des sikrere.
Les mer om helning på bilstolen HER.

BeSafe iZi Twist


Best i test
Mange er opptatt av å velge en stol som er "best i test". Dette kan være svært problematisk, da det finnes få gode tester. Mange av testene som finnes, er såkalte forbrukertester hvor man kun ser på bilstolens brukervennlighet, komfort og lignende, og ikke på sikkerheten stolen tilbyr. 

De få testene som faktisk måler sikkerheten til stolen har også mange andre parametere, som brukervennlighet og komfort, og fordi man i de landene som disse testene gjennomføres ikke er vant til bakovervendte stoler utover babystolen, så får disse stolene ofte dårlig totalscore på grunn av brukervennligheten. 

Den eneste testen vi anbefaler å sjekke er den svenske Plus-testen. I Plus-testen måler man kun nakkebelastningen barnet får i en kollisjon, og kreftene er testen er mye voldsommere enn i de andre testene som gjøres. Du kan lese mer om Plus-testen HER.

Så lenge du velger en bilstol fra en av de anerkjente bilstolprodusentene (se listen lenger ned) og følger de tre punktene listet opp under, så har du gjort et sikkert og godt valg av bilstol. 
a) velger en babystol som gir nok helning
b) velger en bakovervendt stol som gjør at du velger å ha barnet ditt bakovervendt så lenge som mulig
c) Velger en beltestol som passer ditt barn og din bil, og som gjør at du velger å bruke beltestol så lenge som mulig


Anerkjente merker
Velg alltid en bilstol fra et anerkjent merke, da er du sikker på å få en sikker stol. De anerkjente merkene er:

- Axkid
- BeSafe
- Britax
- Concord
- Cybex
- Klippan
- Maxi Cosi
- Recaro


Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil og bilstoler? Ta kontakt med oss på kontaktskjema nedenfor eller bruk mailadressen kontakt@dyrebarlast.org